Вијести, Свијет

Путин лобира за повезивање жељезница С. и Ј. Кореје

Ïðåçèäåíò ÐÔ Âëàäèìèð Ïóòèí è ïðåçèäåíò Ðåñïóáëèêè Êîðåÿ Êèì Äý ×æóí ïðîâåëè ïåðåãîâîðû â óçêîì ñîñòàâå.

Руски предсједник Владимир Путин данас борави у Јужној Кореји, гдје се очекује да ће потписати укидање виза између двије земље, али и да ће са предсједницом Парк Геун Хје разговорати о руском амбициозном пројекту да се морски пут транспорта робе из Јужне Кореје у Европу замијени жељезничким, који би ишао преко територије Сјеверне Кореје.

Тиме би се двије Кореје поново повезале, вријеме транспорта скратило са 45 дана на два мјесеца, али цио пројекат зависи од политичких односа Сјеверне и Јужне Кореје.

Говорећи на отварања Руско-Корејског бизнис дијалога у Сеулу, Путин је истакао да би повезивање транскорејске жељезничке магистрале са Трансибирском било од користи за све три државе – Јужну Кореју, Сјеверну Кореју и Русију.

Позвавши и јужнокорејске инвеститоре да уложе у изградњу теретног терминала у луци Раџин, у специјалној економској зони Разон у Северној Кореји, одакле би се терет жељезницом пребацивао у Русију и даље у Европу, руски предсједник је рекао:

„Наравно, ми знамо да постоје политичка ограничења, али рачунамо да ће она, под један бити укинута, јер тај пројекат (повезивање Транскорејске магистрале са Траншибирском) је од интереса за три тране: Јужну Кореју, Сјеверну Кореју и Русију. А под два, реализација таквих пројеката, према мом мишљењу, ствара услове за рјешавење и политичких проблема“, наводи се у траспкритпу поздравне ријечи руског предсједника на предсједничком сајту.

Према писању руских медија, Русија предлаже да у пројекту обнове такозваног жељезничког пута свиле Јужна Кореја учествује са 34 одсто, Русија са 36, а Сјеверна Кореја са 30 одсто капитала.

Русија већ годинама улаже велика средства у пројекте обнове жељезница и повезивање жељезничким путем са Корејским полуострвом, па је недавно завршена обнова 54 километара пруге од Хасана у Русији до Раџина у Сјеверној Кореји.

За железничко повезивање и успостављање такозваног жељезницког пута свиле залаже се и предсједница Јужне Кореје, која је раније предложила да се у друмски и жељезнички путеви Јужне Кореје, Сјеверне Кореје, Кине, Русије и држава централне Азиије обједине и тако обједињене повежу са европским земљама, подсјећа руска агенција РИА Новости.

Проблем да се транскорејска магистрала повеже, пројекат за који експерти тврде да има економског смисла и да би сви могли од тога да профитирају, је прије свега у компликованим односима Сјеверне и Јужне Кореје који су деценијама често били и на ивици рата, али и бојазни за безбједност која долази од Сјеверне Кореје.

У интревјуу јужнокорејској телевизији уочи посјете Сеулу, Путин је рекао да ту бојазан треба уважити, али и да мисли да је за рјешење проблема потребно стрпљење и међусобно уважавање, а, према његовом мишљењу, такви услови су се стекли.

Поред пројекта Руских жељезница, очекује се да ће у Сеулу руски пресједник са предсједницом Јужне Кореје разговарати и о нуклеарном програму Сјеверне Кореје, о којем су Русија и САД заузеле супротне стране.

Сјеверна Кореја жели да обнови разговоре о свом нукеларном програму и у томе има подршку Русије и Кине, али Сеул, кога подржавају САД, жели да Пјонгјанг прво покаже да је заиста привржен денуклеаризацији.

Такође, најављено је да ће у Сеулу предсједници Русије и Јужне Кореје потписати споразум о билатералном укидању виза за грађане двије земље.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *