Вијести, Свијет

ПУТИН: Кијевска власт избегава суштински разговор с југоистоком Украјине

ДОПИСНИКУ ВВС ЏОНУ СВИНИЈУ РЕКАО ДА УСТАНИЦИ НАСТОЈЕ ДА ОДБАЦЕ УКРАЈИНСКЕ  СНАГЕ ОД ВЕЛИКИХ ГРАДОВА

  • Активности устаника изазване су тиме што су украјинске јединице опколиле велика насељена места и директно и намерно гађају стамбене четврти. Сада је главни задатак спасити цивиле у тим градовима. А то је оно што се, нажалост, у многим земљама, укључујући европске, труде да не виде – указао је председник РФ

         КИЈЕВСКА власт не жели да води садржајан разговор с југоистоком Украјине, рекао је руски председник Владимир Путин дописнику ВВС Џону Свинију у Јакутску, преноси  ИТАР-ТАСС.

         Говорећи о акцијама устаника, Путин је истакао да је њихов циљ да одбаце украјинске оружане снаге од великих градова на истоку земље.

          „Циљ устаника је да одбаце те оружане снаге и њихову артиљерију, како не би имале могућност да гађају стамбене четврти“ – изјавио је руски председник. 

         Током Путинове посете Североисточном федералном универзитету  у главном граду Јакутије, дописник ВВС је кренуо да се пробија ка њему да би му поставио неколико питања. Путин је на енглеском рекао да ће му одговорити касније, али је новинар инсистирао да добије одговоре одмах. 

          „Одговорићу Вам у чему се састоји трагедија која се тренутно догађа“ – рекао је Путин.

„У чему је циљ и смисао тренутне војне операције на истоку? – наставио је он. – И чиме је изазвано повећање ратних активности“.

          „Активности устаника изазване су тиме што су украјинске јединице опколиле велика насељена места и директно и намерно гађају стамбене четврти“ – нагласио је шеф руске државе, нагласивши да је сада главни задатак спасити цивиле у тим градовима.

          „И то је оно што се, нажалост, у многим земљама, укључујући европске, труде да не виде“ – констатовао је он.

         Путин је истакао да сада почиње „веома важан процес, процес директних преговора“.

         Он је додао да је с председником Украјине Петром Порошенком и европским колегама дуго радио на томе и да је на крају постигнут договор. „Сада се обнављају контакти“ – закључио је Путин.

Владимир Путин у Јакутску

Владимир Путин у Јакутску

Чланови контакт групе за Украјину (Украјина-Русија-ОЕБС) окупили су се у Минску ради консултација о тражењу путева за решавање кризе у тој земљи.

Састанку присуствују и представници руководства ДНР.

По мишљењу вицепремијера ДНР Андреја Пургина, Кијев су на преговоре у оквиру контакт групе принудили успеси устаника у спровођењу хуманитарно-војне операције.

„Кијев данас, нажалост, разуме само када се с њим разговара с позиција силе“ – рекао је Пургин и претпоставио да би се могло преговарати о признавању Новоросије.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *