Вијести, Свијет

ПУТИН: Америка је покушала да прекроји свет у свом интересу

ИЗ ГОВОРА РУСКОГ ЛИДЕРА ПРЕД УЧЕСНИЦИМА МЕЂУНАРОДНОГ ДИСКУСИОНОГ КЛУБА „ВАЛДАЈ“

  • Политика САД на међународној арени личи на понашање скоројевића на којег се изненада свалило огромно богатство – светско лидерство. И, уместо да са тим богатством паметно и брижљиво располажу, наравно – и са вајдом за себе, САД су правиле грешке и глупости
  • Појам националног суверенитета за већину држава је постао релативна величина. У суштини, предложена је формула: што је неки владајући режим лојалнији једином центру утицаја у свету – то је већа његова легитимност               
  • Запад помоћу санкција покушава блокира развој Русије, да је гурне у самоизолацију у свим сферама, а самим тим и у заостајање. Сматрао сам и сматрам да су политички мотивисане санкције грешка која наноси штету свима. Русија поводом санкција неће бити у пози увређеног и никога неће ни за шта молити
  • Нећемо се затворити пред светом, нити се одлучити за неки затворени пут развоја, за пут аутархије. У овоме рачунамо да прагматични приступ стварима бизнис-кругова водећих држава света

        ХЛАДНИ рат се завршио, али се није завршио склапањем мира – оценио је Владимир Путин.

        Сматрајући себе победником у хладном рату, Америка је одлучила да „исцеди ситуацију“ и да прекроји свет у свом интересу. При том је предузела и кораке који су нарушили равнотежу у свету – упозорио је председник Русије.

        Наступивши пред учесницима Међународног дискусионог клуба „Валдај“, нагласио је да су се појавили докази да се против целог низа светских лидера користе отворене уцене.

        У даљем излагању, руски лидер је рекао и ово:

         „Велики брат“ троши милијарде долара за шпијунирање по целом свету, чак прати и своје најближе савезнике.               

        Политика САД на међународној арени личи на понашање скоројевића на којег се изненада свалило огромно богатство – светско лидерство. И, уместо да са тим богатством паметно и брижљиво располажу, наравно – и са вајдом за себе, САД су правиле грешке и глупости.

        У међународном праву и политици наступио је период нихилизма, време када је бело почело да се назива црним.

        Започео је период различитих тумачења и прећуткивања у светској политици. Међународно право је под притиском правног нихилизма позиције губило корак по корак.

        Објективност и правичност жртвовани су политичкој сврсисходности. Правне норма су замењене произвољним тумачењима пристрасним оценама. А тотална контрола над глобалним медијима омогућила је да се – по жељи – „бело“ продаје за „црно“, а „црно“ за „бело“.            

        Појам националног суверенитета за већину држава је постао релативна величина. У суштини, предложена је формула: што је неки владајући режим лојалнији једином центру утицаја у свету – то је већа његова легитимност.

        У условима домнације једне земље и њених савезника, друкчије речено – сателита, потрага за „глобалним решењима“ често се претварала у тежњу да се сопствени рецепти наметну као универзални. Амбиције те групе толико су порасле да су њени прилази стварима, формирани у кулоарима, проглашавани за мишљење целе међународне заједнице.

        Ако не створимо јасан систем међусобних обавеза и споразума, са механизмима за разрешавање кризних ситуација – неизбежно ће се појачавати знаци светске анархије.    

        Запад помоћу санкција покушава блокира развој Русије, да је гурне у самоизолацију у свим сферама, а самим тим и у заостајање.

        Сматрао сам и сматрам да су политички мотивисане санкције грешка која наноси штету свима.

        Русија поводом санкција неће бити у пози увређеног и никога неће ни за шта молити.

        Знаци разочараности у „плодове глобализације“ виде се сада у многим земљама. Фамозни „кипарски преседан“ и политички мотивисане санкције само су појачали тенденције економске и финансијске суверенизације. Иза тога стоји тежња држава или њихових регионалних асоцијација да се заштите од ризика притисака извана.

Владимир Путин

Владимир Путин

Сада се све већи број држава покушава да се ослободи зависности од долара и да створи алтернативне финансијске и обрачунске системе и резервне валуте.

Русија се неће изоловати од света и спремна је за дијалог о нормализовању економских односа.

Нећемо се затворити пред светом, нити се одлучити за неки затворени пут развоја, за пут аутархије. Увек смо спремни за дијалог о нормализацији економских односа, такође и политичких. У овоме рачунамо да прагматични приступ стварима бизнис-кругова водећих држава света.

Партнери Русије – спонзоришући исламистичке покрете – стају увек на једне те исте грабуље.

Ако их и није подржавао, Запад је затварао очи пред упадима међународних терориста у Русију и Централну Азију.

Заправо, рекао бих да је Запад подржавао и информативно и финансијски упад међународних терориста у Русију. Ми то нисмо заборавили.

Русија инсистира на наставку преговора о смањивању нуклеарних арсенала и спремна је за најозбиљније могуће преговоре без икаквих двоструких стандарда“.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *