Вијести, Свијет

Путин 2018. може да се кандидује за нови шестогодишњи председнички мандат

РУСКИ ПРЕДСЕДНИК ПРЕ ТАЧНО 15 ГОДИНА ПРВИ ПУТ БИО ИЗАБРАН ЗА ШЕФА ДРЖАВЕ

  • Последње истраживање Руског центра за проучавање јавног мњења (ВЦИОМ) показало да деловање Владимира Путина на месту шефа државе подржава чак – 88 одсто грађана Русије

        ПРЕ тачно 15 година већина грађана Русије први пут је поверила управљање земљом Владимиру Путину.

        У том тренутку 47-годишњи политичар се већ више од пола године налазио у државном руководству: у августу 1999. године он је постављен за премијера, а после „новогодишње“ оставке Бориса Јељцина од 31. децембра 1999. године постао је први вршилац дужности председника у историји Русије.

        Због Јељциновог одласка, избори су били превремени (првобитно је требало да буду одржани у јуну). На гласачким листићима 26. марта било је укупно 11 кандидата, при том је већина тадашњих Путинових изборних супарника и данас на овај или онај начин присутна у политици: Генадиј Зјуганов, Владимир Жириновски, Аман Тулејев, Григориј Јавлински, Ела Памфилова и други.

        Путин их је победио у првом кругу добивши 52,94 одсто гласова. На другом месту био је лидер комуниста Зјуганов са 29 одсто гласова, трећи је био лидер партије Јаблоко Јавлински, за кога је гласало 5,8 одсто бирача.

        Тих готово 53 одсто гласова било је добар аванс који је Путин, судећи по резултатима следећих избора, поштено одрадио и оправдао наде бирача.

        Агенција ТАСС је тада писала: „Русија данас бира председника с којим ће ући у трећи миленијум“.

        После тешких 1990-тих година земљи је био потребан чврст и ефикасан руководилац.

        Постојале су наде да ће после реформи, коначно, уследити и побољшање квалитета живота. Да ће бити уведен елементарни ред. И управо су у Путина, који је нагло стекао популарност на функцији премијера и вршиоца дужности председника, полагане те наде.

        Данас, после 15 година откако се Путин налази на највишим државним функцијама, његов изборни рејтинг је на максимуму.

        Према резултатима фебруарске анкете Фонда „Јавно мњење“, за њега би гласало 74 одсто испитаника.

        А још је истраживање Руског центра за проучавање јавног мњења (ВЦИОМ) од 13. марта је показало да његов рад на месту шефа државе подржава још више људи – 88 одсто грађана Русије.

Владимир Путин и Борис Јељцин

Владимир Путин и Борис Јељцин

Нови избори су за тачно три године. По Уставу Русије, Путин може да се 2018. године кандидује за нови шестогодишњи мандат.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *