Вијести, Свијет

ПУКОТИНА: Штајнмајер и Габријел се противе политици Меркелове према Русији

СХВАТАЈУ: 2014. ЗА ЕВРОПСКУ УНИЈУ ПОСТАЛА ГОДИНА „ПРЕДВИДЉИВЕ ПОЛИТИЧКЕ КАТАСТРОФЕ”

  • Deutsche Welle: За ЕУ је политичка катастрофа што су у европарламент широко ушле партије евроскептика и десне партије које показују отворено непријатељски став према Европској унији. Те партије су у Француској, Великој Британији и Данској чак победиле на изборима
  • DW упире прстом и у проблем о којем се званично унутар ЕУ ћути: у долазак на кључне положаје у европској комисији људи чија „квалификованост и искуство изазивају сумње”

        УТИЦАЈНИ швајцарски лист Neue Zürcher Zeitung објавио је да се у немачкој владајућој коалицији појавила политичка пукотина због санкција уведених Русији.

        Прецизирао је да лидери Социјалдемократске партије Немачке – вицеканцелар Зигмар Габријел и шеф дипломатије Франк-Валтер Штанмајер – све чешће и јавно изражавају незадовољство санкцијама против Москве и одбацују саму идеју њиховог пооштравања.

        Исти лист – позивајући се на изворе у врху поменуте немачке партије – тврди да се за укидање антируских санкција залажу „моћне снаге” у Италији, Мађарској, Бугарској и Словачкој.  Зато партија Габријела и Штајнмајера врши притисак да се то у вођењу политике Брисела и Берлина узме у обзир и да се наговоре Пољска, Литванија, Летонија и Естонија да одустану од садашње тврде линије према Русији.          

        Neue Zürcher Zeitung посебно наглашава да Габријел и Штајнмајер наступају јавно, да користе „безмало исте формулације” и да Западу саветују да не размишљају о пооштравању антируских санкција и о пријему Украјине у NАТО, него о „новој политици попуштања у Европи”.          

        Швајцарски лист такође наглашава да тандем Габријел-Штајнмајер већ „ограничава деловање Ангеле Меркел поводом Украјине. И подсећа:да је Меркелова у Бризбејну (на самиту Г-20) веома оштро критиковала Русију, а да је Штајнмајер истога дана упозорио да јавним наступима не треба блокирати „могућности попуштања напетости”.

        „Маневарски простор Ангеле Меркел  за такве наступе поводом украјинске кризе сужава се управо због позиције њених коалиционих партнера који тешко да ће пристати на заоштравање санкција против Русије” – закључује циришки лист.

        Истовремено је немачки државни радио Deutsche Welle оценио да је 2014. за Европску унију постала година „предвидљиве политичке катастрофе”.

        „За Европску унију је одлазећа година обележена политичким разногласјима, евроскептицизмом и неверовањем у сопствене снаге. За ЕУ је политичка катастрофа што су у европарламент широко ушле партије евроскептика и десне партије које показују отворено непријатељски став према Европској унији. Те партије су у Француској, Великој Британији и Данској чак победиле на изборима” – истиче DW.        

        Нове проблеме – тврди немачки државни радио – донеће вероватни излазак Велике Британије из ЕУ и нови економски проблеми чији епицентар је у Италији и Француској.

Штанмајер, Меркел и Габријел

Штанмајер, Меркел и Габријел

Deutsche Welle упире прстом и у проблем о којем се званично унутар ЕУ ћути: у долазак на кључне положаје у европској комисији људи чија „квалификованост и искуство изазивају сумње”.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *