Вијести, Свијет

ПУЦА И ЗАПАД УКРАЈИНЕ: Немири и јуриш на регионални парламент у Виници

НОВИ ЛОКАЛНИ „МАЈДАН” СПРЕЧИО СМЕЊИВАЊЕ ПРЕДСЕДНИКА ПАРЛАМЕНТА ВИНИЦКЕ ОБЛАСТИ

  • Више повређених и међу полицајцима и међу демонстрантима који су бацали димне бомбе, палили аутомобилске гуме и изгазили слику шефа државе Петра Порошенка

         ИЗГЛЕДА да ће се остварити прогнозе да ће прокључати и запад Украјине.

         То се, у сваком случају, данас догодило у Виници где су локални „мајдановци” јуришом заузели зграду обласне скупштине испред које су претходно одржали протест против смењивања његовог председника Сергеја Свитка.

         Заправо, демонстранти су спречили одржавање седнице парламента Виницке области на којем је Свитко треба да буде смењен. У јуриш су кренули кад су схватили да се извршна власт области није уплашила димних бомби, паљења аутомобилских гума, прављења барикада од контејнера за смеће.

         Пре јуриша, повреде је задобило седам полицајаца и неколико демонстраната. Двојица су чак озбиљније рањена. А једном милиционеру је разбијена глава његовим сопственим пендреком.

         Потпуно је нејасно шта ће се даље догађати.

         Шеф локалне извршне власти Александар Олејњик изјавио је да иза јуриша стоји Русија и да је организован „у режији Кремља”.

         Свитко је ово назвао „подметањем и потпуном бесмислицом”.

Немири и јуриш  на регионални парламент у Виници

Немири и јуриш на регионални парламент у Виници

Учесници јуриша, који су претходно изгазили слику шефа државе Петра Порошенка, објавили су: „У Виници почиње нови мајдан”.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *