Свијет

Полиција Кашмира: Бежите под земљу, иде нуклеарни рат!

kas-vojs

Oбјављено је, у индијском делу Кашмира, полицијско упутство становништву да се припреме за евентуални нуклеарни рат, у коме им се саветује да граде склоништа у подрумима и прикупе храну и воду за две недеље.

У дугачком полицијском упутству се такође дају савети како да се преживе напади хемијским и биолошким оружјем.

Локални свештеник против оваквог узбуњивања јавности

Локални званичници нису одговарали на позиве агенције АП да одговоре зашто су изненада забринути због могућег нуклеарног напада у региону подељеном између Индије и Пакистана, две нуклеарне силе, које обе полажу прво на његову целу територију.

Међутим време објављивања овог упозорења поклапа се са порастом тензија последњих недеља и низом окршаја дуж линије разграничења установљене споразумом о прекиду ватре из 2003.

Упутство је јуче објавлила полиција Кашмира у листу “Грејтер Кашмир”. У њему се саветује становништво да изгради склоништа довољно велика да приме целу породицу две недеље. Ако кућа нема подрума људи треба да граде бункере у дворишту.

Дају се детаљи шта би све требало имати у склоништу, као свеће, батеријске лампе, радио апарате, некварљиву храну и воду. Дају се упутства возачима шта да раде ако дође до напада и упућују људи да не примају контаминиране особе у склоништа.

“Очекујте да на почетку будете дезоријентисани јер би талас од експлозије могао да сруши и однесе многе истакнуте и познате објекте”, наводи се у дугом упутству.

Иако полиција није желела да коментарише ово упутство, генерални инспектор цивилне одбране те државе Јогиндер Каул рекао је у изјави за лист да се ради о “редовној вежби намењеној подизању опште упућености становништва о понашању при катастрофама”.

“То нема никакве везе са било чим и не треба га повезивати са било чим”, рекао је Каул.

И Индија и Пакистан полажу права на цео регион Касмира и водили су два рата око њега. Почетком месеца три пакистанска војника и два индијска војника убијена су у најтежим окршајима у Кашмиру од када је потписан споразум о прекиду ватре 2003. године. У светлу тог насиља индијски премијер Манмохан Синг рекао је у недељу да преиспитује будуће везе са Пакистаном.

Упутство за могући нуклеарни напад и тренутак када је објављено изненадио је многе становнике у Сринагару, главном граду дела Кашмира под контролом Индије. Један локални становник је рекао да је у реду информисати људе, али не на овакав начин којим се подстиче атмосфера страха.

(Бета)

Коментариши чланак

Коментара