Вијести, Мишљења, Свијет

ПОЛ КРЕЈГ РОБЕРТС: Вашингтон украјинску кризу користи за слабљење Русије

АМЕРИЧКИ ЕКОНОМИСТА И АНАЛИТИЧАР СМАТРА ДА ЈЕ ЦИЉ САД ДА ОД РУСИЈЕ НАПРАВЕ МАРИОНЕТСКУ ДРЖАВУ

  • У интересу Сједињених Држава и НАТО уопште није да утичу на разрешење кризе у Украјини, а алијанса концентрише трупе између Балтичког мора и централне Азије да би одвлачила пажњу Москве од Украјине
  • Основа америчке политике према Москви је доктрина Волфовица, сматра Робертс. Срж те доктрине је: свака иоле снажна власт је непријатељска уколико није под утицајем Вашингтона

ВАШИНГТОН неће утицати на разрешење кризе у Украјини зато што догађаји последњих месеци у тој земљи отварају Сједињеним Државама  нове могућности – оценио је познати амерички економиста, политички и економски аналитичар Пол Крејг Робертс.

Руско становништво на истоку Украјине одбија да призна антируску марионетску владу која је заузела власт у Кијеву државним ударом, а полиција и војне јединице које су упућене да угуше немире у највећем делу прелазе на страну побуњеног народа, а све то за Белу кућу и Стејт департмент представља добру шансу да кривицу, за све што се дешава, пребаце на Русију, уверен је Робертс.

Он сматра да се руска влада налази у отежаној ситуацији. Ако пошаље војску да заштити руско становништво, Вашингтон ће тај акт искористити за директно оптуживање Москве за „руску агресију“, а она ће бити на дуги рок дискредитована. У суштини, наглашава Робертс,Русији није потребна финансијска одговорност за територије на истоку Украјине, али и не може стајати по страни док се протести руског становништва гуше силом.

Руска влада се нада да ће предстојећи избори у Украјини на власт довести адекватније лидере, од оних који тренутно владају уз подршку САД. Вашингтон, са друге стране, не жели да се ситуација реши на изборима на којима може доћи до смене власти и обнове сарадње Украјине и Русије, пише Робертс.

Заменик генералног секретара НАТО Александар Вербшоу изјавио је 1. маја да Русија више није партнер, већ противник НАТО. Он је новинарима рекао да НАТО планира да упути више јединица у Источну Европу ради „заштите“ овог региона.

Лажне изјаве о претњама које долазе из Русије, наглашава амерички експерт, имају веома добар ефекат. Оне могу натерати Москву да се колеба у моментима када би могла да се умеша и да одлучно утиче на ситуацију.

НАТО ће користити прилику за концентрисање својих снага на границама Русије – од Балтичког мора до Централне Азије – а то може пажњу руске владе одвући од догађаја у Украјини. За то време би притисак на Русе у суседној земљи (у Украјини), остајао без одговора, а то би дискредитовало Русију.

Истовремено би невладине организације, које финансирају САД, „ударале у жице“ националних осећања и радиле на смени власти која није одбранила стратешке интересе државе и заштитила своје грађане. Циљ Вашингтона је да од Русије направи марионетску државу, подвлачи Пол Крејг Робертс.

Основа америчке политике у односу на Москву је доктрина Волфовица, сматра Робертс.

 

Пол Крејг Робертс

Срж те доктрине је: свака иоле снажна власт је непријатељска уколико није под утицајем Вашингтона.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *