Вијести, Свијет

Побуњеници трпе поразе и признају да ће битка за Алеп бити „мајка свих битака”

asad_alepo

СИРИЈСКА регуларна армија преузела је контролу над три последња града југоисточно од Алепа која су држали побуњеници, преноси Ројтерс.

Владине снаге из тог правца незадрживо напредују према источном Алепу који се налази под контролом побуњеника од лета 2012. године.

Сиријска државна телевизија објавила је снимке из центра града Тел Хасел који се налази свега 10 километара југоисточно од Алепа. Претходно су побуњеници изгубили Сафиру и град Тел Арн.

Информације говоре да се Ал Каидини огранци, Ан-Нусра Фронт и ИСИЛ, повлаче према Алепу и да ће покушати да тим додатним снагама зауставе офанзиву војске.

Операције око Алепа су интензивиране откако је осигуран простор око Дамаска. Очито је да је Дамаск досад био приоритет и да је сада – након што су владине снаге показале да више нема шансе да побуњеници уђу у главни град – дошао на ред Алеп.

Обе стране су свесне да ће скора битка за Алеп бити „мајка свих битака“ и одлучујући сукоб који ће одлучити о исходу рата.

Упркос томе што рат траје већ две године, изгледа да је сиријска војска све спремнија за коначан обрачун у Алепу.

Сиријска војска, заправо, напредује на два кључна фронта, тако да је паника међу побуњеницима у Алепу, а Дамаск трајно је осигуран јер су побуњеници капитулирали у више околних градова.

Побуњеници у Алепу, међу којима има много страних радикалних бригада, истичу да Асадове трупе напредују захваљујући шиитским појачањима из Ирака и Либана.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *