Вијести, Свијет

Побуњеници положили оружје и напуштају Хомс

ВАЖНА ПОБЕДА СИРИЈСКИХ СНАГА НА ПОЧЕТКУ КАМПАЊЕ ЗА ПРЕДСЕДНИЧКЕ ИЗБОРЕ ЗАКАЗАНЕ ЗА 3. ЈУНИ

СИРИЈСКА армија је на само пола корака до потпуног ослобађања Хомса – трећег по величини града у земљи.

Данас је, по претходно постигнутом споразуму, из квартова Хомса који припадају његовом старом, историјском језгру, изашла прва група побуњеника која је положила оружје и одустала од даље борбе. Превезена је у пет аутобуса до града Дер-ел-Кабиру који се налази 20 километара северније.

Аутобуси са разоружаним побуњеницима кренули су у пратњи чланова мисије Уједињених нација у Сирији, а гаранције је дала и амбасада Ирана у Дамаску.

Из старих четврти Хомса треба да буде извезено укупно око две хиљаде људи, али нису сви побуњеници, нити су сви ратовали.

Биће евакуисано и 45 сиријских хришћана које су побуњеници држали као таоце.

Чим цела група напусти град – Хомс ће се, први пут за протекле две године, наћи у потпуности под контрола владиних снага и моћи да се врати нормалном и мирном животу.

Сиријска армија је на само пола корака до потпуног ослобађања Хомса - трећег по величини града у земљи.

Сиријска армија је на само пола корака до потпуног ослобађања Хомса – трећег по величини града у земљи.

Дамаск је пристао да пусти остатке побуњеничких снага из Хомса из два разлога. Прво зато што није желео да у даљим борбама буде разорен стари, историјски део града. Додатни разлог је то што је са побуњеницима била постигнута погодба да они из опкољених шитских градова Нобул и Захра (налазе се 30 километара од Алепа) пусте цивилно становништво.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *