Вијести, Свијет

Побуњеници „ослободили“ сиријско село, па терали хришћане да пређу у ислам

372686_sirija-ap_f

Уплашено хришћанско становништво древног сиријског села Малула тврди да су их побуњеници, након што су их „ослободили“, под претњом смрћу приморавали да пређу ислам.

После борби са снагама режима, опозиционе снаге, укључујући и борце који се доводе у везу са Ал каидом, привремено су успоставиле контролу над хришћанским селом. Најновији догађаји изнова побуђују страховање да Запад подржава побуњеничке групе, у којима има све више исламских екстремиста.

Један становник Малуле испричао је да су побуњеници нападали хришћанске домове и цркве убрзо након што су ушли у село.

– Пуцали су и убијали људе. Чуо сам пуцње, а онда сам видео три тела како леже насред улице у старом делу села. Где је председник Обама да види шта нас је снашло? – прича становник овог места.
Према сведочењима житеља, једна црква је запаљена, а у друге две су упали наоружани мушкарци и опљачкали их.

– Видео сам припаднике паравојних формација када су ухватили петорицу сељана и запретили им: „Или ћете прећи у ислам, или ћемо вам одрубити главу“ – каже други мештатин.

Прелепо планинско село Малула, 40 километара од Дамаска, једно је од ретких места на свету где становништво и даље говори древним арамејским језиком, којим су говорили Исус Христ и његови апостоли. Због близине престоници, постало је бојно поље од стратешког значаја у сиријском грађанском рату.

Било је под контролом режима председника Асада, али су побуњеници преузели власт протеклог викенда у акцији предвођеној радикалним исламским “Фронтом одбране”.

Житељи села тврде да су чули да побуњеници говоре различитим страним дијалектима (туниским, либијским, мароканским и чеченским) и страхују да међу њима има мноштво Ал каидиних бораца.

У видео-споту на интернету побуњенички командант узвикује пред камером:
“Очистили смо Малулу од свих Асадових паса и осталих разбојника.”

С друге стране, сиријска државна новинска агенција саопштила је да су се побуњеници повукли, а режим поново успоставио контролу над селом:

“Армија је изазвала велике губитке у редовима терориста.”

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *