Вијести, Свијет

Плодна сарадња са убицама?

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАР НАТО УВЕРЕН ДА ПОЛИТИКА КОЈУ МОСКВА САДА ВОДИ НИЈЕ ЗА ЊУ ДОБРА

СТОЛТЕНБЕРГ: Русија може бирати између плодне сарадње и конфронтације са Западом

  • У интервјуу норвешком листу „Дагенс нерингслив“, генерални секретар НАТО рекао: „Сматрам да је период после завршетка хладног рата показао да од сарадње користи имају сви. Зато сарадњу треба продужити. Да је Русија наставила да се придржава линије сарадње, не би видела претњу у томе што ова или она држава демократски одлучује да ступи у НАТО  или у Европску унију“

        РУСИЈА може бирати између плодне сарадње и даље конфронтације са земљама Запада – изјавио је Јенс Столтенберг у интервјуу норвешком листу „Дагенс нерингслив“.

        Генерални секретар НАТО је при том оценио да политика коју Москва сада води „није на добро Русије“. Одмах је додао: а сарадња би јој била од користи.

         „Сматрам да је период после завршетка хладног рата показао да од сарадње користи имају сви. Зато сарадњу треба наставити. Отвореност граница, међусобна трговина и поверење омогућили су смањивање војних расхода и сарадњу на добробит свих. Да је Русија наставила да се придржава линије сарадње, не би видела претњу у томе што ова или она држава демократски одлучује да ступи у НАТО или у Европску унију“ – нагласио је Столтенберг.

        По његовом мишљењу, Запад ни једном није показао слабост током досадашње конфронтације са Русијом:

         „Неки бркају отвореност у дискусији са слабошћу. Уверен сам да смо у дугорочној перспективи показали своју снагу и способност да долазимо до заједничке позиције поводом важних питања, упркос противречјима и споровима. Ево, јединствени смо поводом неопходности јачања колективне одбране и размештања додатних снага“.

        Додао је да су земље ЕУ – иако имају различите позиције поводом антируских санкција – „успеле да их уведу, пооштре и продуже“.

Генерални секретар  НАТО Јенс Столтенберг

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг

Столтенберг је ових дана боравио у Вашингтону, али га није примио Барак Обама. Тим поводом је рекао:

„Боравио сам у САД због једног семинара НАТО. Мој сусрет са председником САД није ни био планирн. Неколико пута сам био у Немачкој а да се нисам сусретао са Ангелом Меркел. Са председником Обамом ћу разговарати у мају“.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *