Свијет

Пентагон поново оптужио Русију да не бомбардује ИД већ „опозиционе групе”

БЕЛА КУЋА НЕ ПРИХВАТА ЕРДОГАНОВУ ИНИЦИЈАТИВУ ДА СЕ У СИРИЈИ СТВОРЕ ЗОНЕ БЕЗБЕДНОСТИ

         ШТО руска авијација и ратна флота успешније туку Исламску државу и филијалу Ал Каиде, Џебхат ан-Нусра, то су Американци – незадовољнији.

         Портпарол Пентагона, Питер Кук, вечерас је оптужио Русе да углавном туку „опозиционе групе, а не терористичку групацију Исламска држава”.

         И не покушавајући да објасни шта је то до зуба наоружана „опозиција”, Кук је на редовном брифингу за новинаре рекао: „Већи део руских удара и даље је усмерен против  опозиционих група. Руски авиони не туку области у којима се налазе снаге Исламске државе, мада је било и таквих случајева”.

         Замољен да објасни – шта је постигла Сиријска армија „захваљујући руској ваздушној подршци”, Кук је избегао да било шта конкретизује, али је признао да су владине снахе успеле да поврате „низ рејона”.

         Истовремено је портпарол Беле куће, Џошуа Ернест, саопштио да Обамина администрација не подржава иницијативу Реџепа Тајипа Ердогана да се на територији Сирије створе „зоне безбедности”.

Пентагон поново оптужио Русију да не бомбардује ИД већ „опозиционе групе”

Пентагон поново оптужио Русију да не бомбардује ИД већ „опозиционе групе”

„Председник Турске се за то залаже већ неко време. Међутим, ми не сматрамо да је то најбоља стратегија да се иде напред. За контролисање таквих зона био би потребан не један ловац, а биле би потребне и значајне копнене снаге. Уосталом, све што би било укључено у контролу и патролирање тих зона – смањило би снаге које се могу користити против Исламске државе, а за председника Обаму је најважнија борба против Исламске државе”.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара