Вијести, Свијет

Париз: Француски лидери, љубавници и грешници

Имају ли лидери нација право на приватни живот, пита се Франсоа Оланд, чија је љубавна афера завршила у новинама. Чланови краљевских породица, председници, политичари… Они су сви заједно главни јунаци бројних љубавних афера.

Женољубац  Анри Четврти, који је осим две супруге имао и више љубавница, дворске куртизане које су у своје време опседале Версај или приче о томе како је Марија Антоанета била толико неверна да је свом мужу Лују Шеснаестом наводно подметала туђу децу, само су део француске историје прељубништва на највишем нивоу, која, на свој начин, сходно епохи, наставља да траје. Французи тренутно свакодневно помно прате докле су стигли љубавни јади њиховог актуелног председничког пара Оланд – Трирвајлер, док се у јавности стидљиво помаља питање на које су Англосаксонци одавно нашли одговор, а које гласи: имају ли шефови држава, уопште, право на приватни живот?

SVET_620x0

рачеви и љубавне афере у којима су главни актери председници и високе личности француске политике не налазе само оличење у светски познатим аферама у чијем центру се налазио некадашњи први човек ММФ-а Доминик Строс-Кан, ког је све коштало репутације, слободе, новца и живаца, али и готово већ виђене кандидатуре за председника, при чему чаршија сумња да му је у њујоршком хотелу можда све подметнуто, уз играње на карту његове опчињености лепшим полом. Париски булевари крију многе приче у којима су главне личности из државног врха, с таквим замешатељствима да би могао да им позавиди и сам мајстор водвиља Жорж Фејдо.

Пишчев савременик, председник Феликс Фор је, тако, постао много више славан по својој смрти, него по ономе што је урадио за живота. Прича се да је јединог од француских председника који је током функције умро унутар Јелисејске палате, живота коштао јак оргазам који је доживео после оралног секса са својом љубавницом у 58. години живота, 16. фебруара 1899.

Шездесет осма је, на крилима буђења студентске младости, омогућила Французима да, стидљиво, почну да завирују и у приватне сфере својих вођа. Државу је крајем те године потресла афера у коју је био умешан и Стевица Марковић, бивши телохранитељ Алена Делона. Марковић је, наводно, поседовао фотографије са оргија на којима је учествовала и супруга некадашњег премијера и тада будућег председника Жоржа Помпидуа – Клод. Делонов телохранитељ је, неколико месеци пред изборе, пронађен мртав, а после вишегодишње истраге, случај је затворен без епилога. Многи мисле да је Марковић тада само био жртва политичких игара. Ништа од свега није судски доказано.

Помпидуов наследник Валери Жискар Д’Естен је једног септембарског праскозорја 1974, враћајући се из ноћног провода, за воланом „ферарија“, позајмљеног, ударио у камионет разносача млека. Говорило се да је млекар био толико разљућен да је председнику опалио шамар! Тад је, наводно, у Д’Естеновом друштву била глумица Марлен Жобер, за коју се причало да је његова љубавница, што је она демантовала. Председнику се „пребацује“ и веза с фотографкињом Мари Лор де Декер. Д’Естен је сам, у својој књизи, наговестио како бивша британска принцеза Дајана „није била неосетљива на његов шарм“! Касније је демантовао да је с њом био у било каквој вези.

Либертански дух и галска крв огледали су се и током председавања Франсоа Митерана, који је од јавности, дугих двадесет година, вешто крио постојање своје ванбрачне кћерке Мазарин и двоструки живот који је водио с легитимном супругом Данијел и Мазаринином мајком, историчарком уметности и конзерваторком Музеја Орсеј, 27 година млађом Ан Пенжо. Две породице коначно су се заједно појавиле тек на његовој сахрани у јануару 1996. То није све: шведска новинарка Кристина Форне је недавно п ризнала да је за све то време, током дугих петнаест година, била Митеранова љубавница!

Митерановог наследника Ширака је пратио глас да је, осим што је љубитељ пива марке „корона“, и велики женскарош. Тога је била свесна и његова супруга Бернадет. Ширака, ипак, медији нису успели да ухвате на делу. Али, некадашњег председника није пратила баш сјајна швалерска репутација, јер му је улица наденула надимак „пет минута, заједно с туширањем“. У разним верзијама, временска одредница је варирала од три до петнаест минута.

Француска је, са Саркозијем, наставила да преживљава љубавне саге. Бивши председник се својски трудио да јавности прикаже идиличну породицу током првих дана свог ступања на дужност, али је на површину брзо испливало његово неслагање са Сесилијом. Убрзо су уследиле прве фотографије са забаве у Дизниленду, и одмора у Јордану и Египту, с новом првом дамом, певачицом и некадашњом манекенком Карлом Бруни. Јавност се сећа и наводне СМС поруке коју је, недељу дана пре венчања с Карлом, Саркози послао Сесилији, с обећањем да ће све анулирати, уколико му се врати. Сесилија се није вратила, он се венчао с Карлом, а онда им се родила и кћерка Ђулија.

Последње афере са глумицом Жили Гаје, показују да ни Оланд није изузетак од својих претходника. Са политичарком Сеголен Роајал, с којом има четворо одрасле деце, разишао се, за јавност, после другог круга председничких избора 2007. на којима је учествовала Роајал, иако је већ више година био у вези с новинарком Валери Трирвајлер, коју је обелоданио тек 2010. Сад се испоставило да је с глумицом Жили Гаје много више него што се у први мах мислило. „Клозер“ је пред викенд објавио да њихова сага траје чак две године, што значи да је започела и пре него што је Оланд ушао у Јелисеј.

ЗАБРАНИЛИ МУ ПОСЕТУ

ВИДНО утучена, Валери Трирвајлер је остала много дуже у болници него што се у први мах предвиђало. Франсоа Оланд је у међувремену звао телефоном да се распита за њено здравље, а у четвртак ју је и посетио, јер му пре тога лекари то нису дозволили. Иначе, лично јој је, наводно, признао везу с глумицом дан пред објављивање вести у новинама. Прича се да је, по свој прилици, разлаз на видику и да ће Оланд ускоро сам отићи у званичну посету Бараку и Мишел Обами.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *