Вијести, Свијет

Палестинци неће привремени договор с Израелом

palest

Један палестински званичник изјавио је у среду да је Израел предложио да остави недирнуте десетине јеврејских насеља и војних база на окупираној Западној обали у оквиру договора да се оснује палестинска држава с привременим границама.

Тај анонимни званичник обелоданио је до сада најдетаљније мировне преговоре, који су недавно обновљени после паузе од пет година.

Он је рекао да су се Палестинци томе успротивили, јер страхују да ће било какав привремени договор с Израелом постати сталан, пренео је АП.

Израелски званичници нису хтели да коментаришу ову изјаву.

Нешто раније арапски лист Ал Хајат је објавио да се јуче преговарало у Јерусалиму и да је фокус био на безбедности.

Палестински званичник је рекао: „Пристанак на израелске идеје о питању безбедности ће дати Израелу контролу над свим рутама и главним центрима на Западној обали. Ми смо одбили све израелске предлоге и захтевали суверенитет широм Западне обале, уз пристанак да буде треће силе, као што је НАТО, на граници. Палестинска намера је да оснују државу на тој територији и појасу Газе, а да источни Јерусалим буде главни град“.

Те територије је Израел освојио у шестодневном рату 1967. године. У недељу ће се амерички државни секретар Џон Кери састати с делегацијом шефова дипломатија Арапске лиге да дискутује о преговорима.

Он је највише допринео да се преговори обнове.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *