Вијести, Свијет

Овде можете гледати московску Параду Велике Победе

ПАРАДА ПОВОДОМ 70. ДАНА ПОБЕДЕ У ВЕЛИКОМ ОТАЏБИНСКОМ РАТУ ГРАНДИОЗНИЈА ОД СВИХ

  • Директан пренос Параде победе на Црвеном тргу 9. маја од 11:00 гледајте на: http://live.russia.tv/index/index/channel_id/3     
  • Црвеним тргом укупно ће промарширати 14 хиљада војника (ради поређења: 2012. године је учествовало 11.135, а прошле године – 11.000). У механизованом делу Параде учествоваће 194 јединице наоружања и војне технике (ради поређења: 2010. године – 161, а 2013. – 151)
  • Парада победе у Москви поделила је државе на оне које су погнуле главу пред америчком глобализацијом, одрекавши се суверенитета и националног достојанства, и оне које одолевају диктату из Вашингтона

         РУСИЈА 9. маја слави велики празник – 70. годишњицу Победе у Великом отаџбинском рату.

         У 26 градова биће одржане велике прославе са парадом војне технике, концертима за ветеране и ватрометом.

         Највеће свечаности биће одржане у Москви, где ће се окупити шефови 27 држава и влада.  Њихов долазак у Русију представља подвиг у одбрани цивилизацијских вредности.

         Парада победе у Москви поделила је државе на оне које су погнуле главу пред америчком глобализацијом, одрекавши се суверенитета и националног достојанства, и оне које су упркос диктату из Вашингтона остале верне традицији и сећању на претке и које сматрају да сваки народ има право на слободу и посебност.  

         Али, грандиозне свечаности, у првом реду, представљају исказивање поштовања ветеранима. 

         Све је мање живих хероја на Земљи који су одбранили слободу и суверенитет руске цивилизације. То је Парада за њих. То је парада и за садашње и будуће генерације – наследнике Велике победе. Сећање на подвиг очева инспирише људе да бране земљу, њен територијални интегритет и суверенитет. 

         Како је изјавио министар одбране РФ Сергеј Шојгу, Парада у Москви у част 70. годишњице завршетка Великог отаџбинског рата биће највећа у модерној руској историји. По његовим речима, већи део технике која ће бити показана 9. маја су нови модели који још нису виђени.

         У историјском делу Параде учествоваће легендарни тенкови Т-34 и самоходни топови СУ-100, као и историјске чете пешадије, пилота, морнара и козака с оружјем из Великог отаџбинског рата 1941-1945.

         На војној паради на Црвеном тргу укупно ће учествовати 14 хиљада војника (ради поређења: у јубиларној 2012. години учествовало је 11.135 људи, а прошле године – 11 хиљада).

         У пешачкој колони Црвеним тргом проћи ће официри, млађи водници и војници јединица, укључујући почасну стражу три вида Оружаних снага, пук копнених снага, батаљон Ратног ваздухопловста, пук Ратне морнарице, батаљон Ракетних стратешких снага, пук Ваздушно-десантних снага, питомце војних академија, почасну коњичку пратњу Председничког пука службе команданта Московског Кремља Федералне службе за обезбеђење, као и припаднике војних јединица других министарстава и служби.

         У механизованом делу Параде учествоваће 194 јединица наоружања и војне технике (ради поређења: 2010. године било је 161 средство наоружања, а 2013. – 151).

         Црвеним тргом проћи ће оклопна возила „Тигар“, оклопни транспортери БТР-82А, тенкови Т-90А, самоходне хаубице „Мста-С“, зенитни ракетни системи „Бук-М22, зенитни ракетно-топовски системи „Панцир-С1“, „С-400“, интерконтинентални ракетни системи „Јарс“…

         Први пут ће Црвеним тргом проћи обалски ракетни системи „Бал“ и „Бастион“, самоходне хаубице „Коалиција-СВ“, нове варијанте возила са повећаном заштитом „Тајфун“ и други новитети.

         Очекује се да ће се на Црвеном тргу појавити и нови модели оклопних борбених возила, као што су тенк „Армата“, борбено возило пешадије и оклопни транспортер „Кургањец-25“ и борбено возило пешадије „Бумеранг“.

         У ваздушном делу Параде учествоваће 150 авиона и хеликоптера Ратног ваздухопловства Русије (ради поређења: 2010. године их је било 127, а прошле – 69).

         Конкретно, у Паради ће учествовати Су-27 и Су-34, пресретачи МиГ-31, транспортни авиони Ан-124-100 „Руслан“ и Ил-76, авион за радарско извиђање А-50, стратешки бомбардери Ту-22М3, Ту-95 и Ту-160, хеликоптери Ми-8, Ми-26, Ми-28 и Ка-52.

Једна од многих проба...

Једна од многих проба…

Парада победе је празник руског националног достојанства, израз бескрајне захвалности и спремности да се понови подвиг предака који су одбранили слободу и суверенитет земље.

Директан пренос Параде победе на Црвеном тргу 9. маја у 10.00 по московском времену гледајте на:

http://live.russia.tv/index/index/channel_id/3

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *