Вијести, Свијет

Орбан враћа стратешка предузећа у државно власништво

013043

Мађарски премијер Виктор Орбан у интервјуу мађарском радију, изјавио је да мађарска влада планира национализовати, односно деприватизирати, шест до седам компанија које се баве комуналним услугама, како би се снизиле цијене енергије за кућанства и ревитализовала привреда.

„Још не могу открити појединости“, рекао је Орбан, „али ми стално разговарамо о поновном откупу, или враћању у државне руке, најмање шест или седам озбиљних компанија, које су претходно биле приватизоване.“, преноси Будапест Бизнис Џернал.

Иако није појаснио детаље овог плана, Орбан је наставио с обећањима да ће Фидесова влада, уколико буде поновно изабрана, ренационализовати комунална предузећа која би након тога двије године радила без добити, ради снижавања цијена својих услуга.

У марту је државна енергетска компанија, потписала уговор о куповини мађарске подружнице њемачке компаније Е.ОН.

 

„Након избора, идућа мађарска влада мораће одговорити на питање, како снизити цијену енергије на ниво америчких цијена, уколико се морамо с њима такмичити на свјетском тржишту.“, закључио је Орбан.

 

Мађарска влада повукла је многе „контроверзне“ потезе, како би пронашла свој пут изласка из кризе. За разлику од већине земаља Европе, које према препорукама страних финанцијских институција, распродају остатке државне имовине, и попут Хрватске, терет кризе сваљују на грађане, пут којим је Мађарска кренула је супротан.

 

Умјесто даље приватизације, одлучили су се за враћање стратешких предузећа под државну контролу, што им може бити једна од полуга у борби с кризом.

Овај потез, враћања комуналних и енергетских компанија у државно власништво, осим снижавања цијена грађанима, може бити и мјера за подстицање привреде, јер циљаним погодовањем одређеним секторима привреде, на начин да им се понуди јефтинија енергија, повећава се њихова конкурентност.

Европа има већу цијену енергије него САД или Азија, те је на тај начин њена индустрија аутоматски мање конкурентна.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *