Вијести, Свијет

Одустали од напада на Сирију

САД повукле и носач авиона Нимиц из Медитерана

 Крстарице и разарачи су послати у источи део Средоземног мора где су чекали команду за почетак ракетног напада на Сирију.

УСС Нимиц

УСС Нимиц

ВАШИНГТОН – Америчко Министарство одбране саопштило је данас да враћа у базу носач авиона из Средоземног мора где је био од летос, док је Вашингтон разматрао војни удар на Сирију.

Одлука да се врати носач Нимиц истиче помак с претње војним ударом против сиријске владе на дипломатски приступ, оцењује агенција Асошиејтид прес, подсећајући да међународни тим стручњака ради на уклањују хемијског оружја из Сирије до средине следеће године.

Према званичницима, Нимиц је прошао кроз Суецки канал ка Црвеном мору, а очекује се да ће бити у бази на западној обали САД крајем године. Средоземно море је напустио и разарач Грејвели који се такође враћа у базу. САД су нагло повећале пристуство поморских снага пред обалама Блиског истока после напада хемијским оружјем 21. августа у предграђу Дамаска, за који су САД и друге земље Запада оптужиле сиријску владу.

Крстарице и разарачи су послати у источи део Средоземног мора где су чекали команду за почетак ракетног напада на Сирију.

Председник САД Барак Обама је 21. августа најавио да ће од Конгреса тражити одобрење за напад, да би после противљења у парламенту појачао дипломатију, након чега је обезбеђено да стручњаци за хемијско оружје оду у Сирију у оквиру мисије за пописивање, неутралисање, уклањање и уништавање залиха хемијског оружја.

Носач авиона „Хари С. Труман“ остао је у Арапском мору, док су разарачи „Стаут“ и „Ремеџ“ и крстарица „Монтереј“ остали на истоку Средоземља.

(Курир)

 

Коментариши чланак

Коментара

One comment on “Одустали од напада на Сирију

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *