Вијести, Свијет

Очи економиста упрте у САД- зна ли Вашингтон шта ради?

005262

Америчка администрација је у десетом дану блокаде. Још нема договора о буџету, а за шест дана истиче рок за договор о подизању границе јавног дуга. Овим проблемима нарушен је углед економије САД, а опоравак свјетске економије доведен је у питање.

Комбинација блокаде администрације САД и немогућности договора о буџету, нарушава углед највеће свјетске економије, али и пријети да заустави пријеко потребан опоравак свјетске економије.

Први пут у историји на чело америчке централне банке дошла је жена. Шездесетседмогодишња Џенет Јелен са места потпредсједника прескаче посљедњу степеницу до мјеста предсједника.

Са досадашњим предсједником Беном Бернанкеом осмислила је програм по коме се каматна стопа одржава на рекордно ниском нивоу, што је помогло америчкој економији да прође кроз кризу.

Међутим, сада није толико извјесно да економисти могу да поправе оно што политичари кваре неспремношћу да се договоре.

Предсједник САД Барак Обама истиче да економисти и пословни људи упозоравају да би банкрот био катастрофалан.

„Ворен Бафет пореди банкрот са нуклеарном бомбом, најстрашнијим оружјем. Банкрот би пореметио тржишта, угрозио би повјерење у Америку, трајно би повећао трошкове нашег задуживања. Сједињене Државе су центар свјетске економије и ако ми забрљамо, сви ће завршити забрљани“, каже Обама.

Зна ли Вашингтон шта ради?

Ипак, републиканци не попуштају пред предсједниковим оптужбама да урушавају америчку и свјетску економију.

Аналитичар Крис Кругер тврди да продужено спорење због границе задуживања ствара несигурност јер људи постављају питање зна ли уопште Вашингтон шта ради.

И постојање самог наговјештаја, да би Америка могла да банкротира погађа економије у успону, упозоравају међународне финансијске институције. На берзама широм свијета завладала је нервоза и акције су у паду.

Финансијска блокада америчке владе има за сада ограничени ефекат, али ако потраје у комбинацији са непостојањем договора о граници задуживања, избациће америчку економију из колосјека. То би имало веома озбиљне посљедице на цијели свијет“, упозорава директор Монетарног одјељења ММФ-а Хозе Виналс.

Вријеме за политичку трговину у Вашингтону истиче, упозоравају аналитичари, а ако се за буџет водила битка, онда ће за границу јавног дуга бити вођен цијели рат.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *