Вијести, Свијет

Објављен план за чишћење Фукушиме

215477_fukusima01-foto-reuter_f

Јапанска влада је данас објавила план о заустављању цурења радиоактивне воде из Фукушиме, укључујући залеђивање земље испод оштећене нуклеарне електране, који ће коштати 47 милијарди јена (470 милиона долара).

Критикујући компанију Тепко која управља Фукушимом због лошег решавања нуклеарне катастрофе, јапански премијер Шинзо Абе је изјавио да ће влада узети новац из државне касе да би посао био обављен.

„Влада мора решити проблем тако што ће стајати на челу. Проблем се више неће решавати стихијски, већ ћемо направити план како да зауставимо отицање загађене воде. Влада ће учинити све што је у њеној моћи и уложиће новац“, рекао је Абе на састанку тима за решавање последица нуклеарне катастрофе.

Хиљаде тона радиоактивне воде ускладиштено је у привременим цистернама унутар Фукушиме која се налази 220 километара северно од Токија. Том водом су хлађени реактори који су почели да се топе када је оштећен систем хлађења у цунамију у марту 2011.

Тепко се суочио са великим проблемима када је откривено да радиоактивна вода цури из цистерни и цеви које их спајају, као и да има радиоактивних тачака чак и на местима на којима се не види вода.

Та компанија је признала да постоји могућност да је одређена количина високо радиоактивне воде доспела у Тихи океан.

Осим тога, природни ток подземних вода са околних брда, које се сливају у земљу испод нулеарке и у океан, такође прави проблеме.

Док протичу кроз земљу оне се мешају са загађеном течношћу која је процурила из Фукушиме у земљу испод реактора.
Тепко каже да се 300 тона благо радиоактивне подземне воде сваког дана улије у океан, преноси АФП.

Према новом плану владе, научници ће замрзнути земљу око реактора да би направили непробојни зид у нади да ће тако подземне воде усмерити да оду даље од Фукушиме.

То значи да ће морати да закопају цеви у земљу вертикално и да ће кроз њих сипати супстанцу за хлађење и замрзавање. Процењује се да ће читав пројекат трајати две године и да ће коштати око 32 милијарде јена. Остатак новца од 15 милијарди јена биће потрошен на опрему за уклањање радиоактивних честица из воде која је сада ускладиштена.

Јапанска агенција за нуклеарну енергију јуче је саопштила да је „неизбежно“ да се вода излије у океан кад тад, али је истакао да ће пре тога морати да буде углавном деконтаминирана.

За сада није забележен ниједан смртни случај као последица цурења радиактивних честица из Фукушиме, али је велика област у околини нуклеарне електране евакуисана и десетине хиљада људи и даље су расељене.

 

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *