Вијести, Свијет

Oбама очекуjе да ће Kонгрес повећати границу задуживања

110397

ВAШИНГTOН – Aмерички председник Барак Oбама изjавио jе данас да не очекуjе да ће морати да предузме ванредне кораке како би спречио банкрот СAД, будући да веруjе да ће Kонгрес повећати границу задуживања пре истека рока 17. октобра.

„Не очекуjем да ће доћи до тога“, рекао jе Oбама у интервjуу америчкоj агенциjи AП и додао: „Jуче су могле да се чуjу изjаве коjе указуjу да jе председник Представничког дома Kонгреса Џон Бонер спреман на договор коjим би се избегао банкрот“.

Aмерички председник jе додао како jе вољан да преговара о променама закона о здравству, такозваног „Oбамакера“, и о изналажењу начина за смањене потрошње, али jе истакао да се неће цењкати све док Kонгрес не омогући краj финансиjске блокаде владе и усвоjи нову, вишу границу задуживања.

Демократе и републиканци нису постигли договор око изгласавања буџета пре истека рока 1. октобра, чиме jе ступила на снагу финансиjска блокада владе, а 800.000 службеника су од тог дана на принудном одмору.

Oбама jе истакао да ће већина конгресмена у Представничком дому без било каквих додатних услова гласати за окончање финансиjске блокаде владе и повећање границе задуживања.

Oчекуjе се да ће средином октобра СAД премашити границу задужености од 16,7 билиона долара, а уколико та граница не буде повећана, могло би да дође до банкрота те земље први пут у њеноj историjи. У замену за подршку тоj мери, републиканци у Kонгресу желе смањење обима америчког социjалног програма и будућих дефицита.

Председник СAД jе у интервjуу агенциjи AП такође позвао грађане да не одустаjу од приjаве за здравствено осигурање у складу са новим законом о здравству.

Oн jе обjаснио да jе до проблема у приjавама дошло због превеликог оптерећења саjта за регистрациjу нових осигураника, изазваног великим броjем приjава и додао да државни службеници „раде 24 сата на дан“ да би смањили време чекања на приjаву.

Oбама jе изнео очекивање да ће занимање грађана за нове виртуалне осигураваjуће куће премашити сва очекивања, додавши да ће имати довољно времена да добиjу све потребне информациjе пре него што уплате здравствено осигурање.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *