Вијести, Свијет

Обама назвао Русију „Јанусом који истовремено гледа и на Запад и на Исток”

ЗА ПУТИНА РЕКАО ДА МОЖЕ БИТИ И ФАКТОР ЈАКЕ НАПЕТОСТИ И ДА У ПЕРСПЕКТИВИ МОЖЕ БИТИ ОПАСАН ПО РУСИЈУ

  • Први црни председник Америке, чију политику подржава само 40 одсто сународника, оценио да од Русије долазе „регионални изазови на које САД  морају одлучно реаговати”

 

        АМЕРИЧКИ председник Барак Обама рекао је – у интервјуу листу The Economist – да се не осећа разочараним због садашње „карактера односа са Русијом”.

         Амерички лидер је у истом интервјуу био замољен да прокоментарише „ресетовање” односа са Москвом, које је објавио 2009. године, и да оцени шта ће бити даље између САД  и Русије.

         Обама је прво нагласио да је са Дмитријем Медведевом, док је био председник РФ, имао „веома продуктивне односе” и нагласио да су њих двојица урадила „много шта од онога што је требало урадити”.

         Истовремено је, међутим, упоредио русију са „Јанусом са два лица који истовремено гледа и на Запад и на Исток”.

         Говорећи о Владимиру Путину, Обама је прво оценио да руски лидер краткорочно „може уживати политичку популарност у земљи и изазивати озбиљно неспокојство у иностранству”. Одмах потом је додао: „Он може бити и фактор јаке напетости који  у дугорочној перспективи може да буде опасан по Русију”.

         Први црни председник Америке, чију политику подржава само 40 одсто сународника, истовремено оценио да од Русије долазе „регионални изазови на које САД  морају одлучно реаговати”.

Први црни председник Америке

Први црни председник Америке

„Морамо бити уверени да ти изазови неће довести до ескалације напетости и да атомско оружје неће опет постати тема међународне политике” – изговорио је Барак Хусеин Обама.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *