Вијести, Свијет

ОБАМА: Морамо играти водећу улогу у свету, ослањајући се и на своје оружане снаге

АМЕРИЧКИ ПРЕДСЕДНИК У ВЕСТ ПОИНТУ ОЦЕНИО ДА СУ САД – УТИЧУЋИ НА СВЕТСКУ ЈАВНОСТ – ВЕЋ УСПЕЛЕ ДА ИЗОЛУЈУ РУСИЈУ

  • „Мој закључак је овај: Америка на светској арени увек треба да све остале води за собом. Ако ми не будемо играли ту улогу – играће је неко други. Оружане снаге ће увек бити основа нашег лидерства“

АМЕРИЧКИ председник Барак Обама иступио је данас у војној академији у Вест Поинту и том приликом рекао да су САД – извршивши утицај на светску јавност – „успеле да изолују Русију у вези са догађајима у Украјини“.

        Истовремено се и похвалио, нагласивши: „Наше могућности у формирању јавног мњења омогућиле су одмах изолујемо Русију. Свет је – захваљујући лидерству САД – одмах осудио потезе Русије, а Европа и „велика седморка“ су нам се прикључиле у примени санкција. НАТО је учврстио своје обавезе пред источном Европом, ММФ помаже да се стабилизује економија Украјине, а посматрачи ОЕБС су омогућили свету увид у оно што се догађа у нестабилним областима Украјине“.

        Обама је овоме још придодао: „Мобилизација светске јавности и међународних институција постала је противтежа руској пропаганди, руским трупама на граници са Украјином и наоружаним устаницима. Ми не знамо како ће се даље развијати ситуација. Очекујемо озбиљне изазове. Али, наша подршка савезницима у име међународног поретка већа је дала шансу народу Украјине да изабере своју будућност“.

        Обама је истовремено изнео уверење да САД морају „играти водећу улогу у свету, ослањајући се и на своје оружане снаге“.

        „Мој закључак је овај: Америка на светској арени увек треба да све остале води за собом. Ако ми не будемо играли ту улогу – играће је неко други. Оружане снаге ће увек бити основа нашег лидерства“.

Барак Обама на војној академији у Вест Поинту

Барак Обама на војној академији у Вест Поинту

Руски лидер Владимир Путин је и на светском економском форуму у Санкт Петербургу показао да на свет и његову будућност гледа сасвим другачије:

„Пред нашим очима се догађају колосална геополитичка, технолошка и структурна померања. Униполарни модел светског устројства није успео. Данас је то јасно чак и онима који покушавају да делују унутар координата на које су навикли, са намером да сачувају свој монопол и да диктирају своја правила у политици, трговини и финансијама и да намећу своје стандарде у култури и понашању људи“.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *