Вијести, Свијет

Обама кршио Устав, слиједи тужба

Амерички Представнички дом одобрио подизање тужбе против Барака Обаме за кршење уставних овлашћења због селективног спровођења закона о здравству 2010.

Представнички дом, доњи дом америчког Конгреса, усвојио је резолуцију којом се дозвољава предсједнику тог тијела Џону Бејнеру да покрене судски поступак против предсједника САД због селективне примјене дијелова закона о здравственој реформи.

Републиканци кажу да штите подјелу власти прописану Уставом, да желе да заштите права Конгреса према Уставу и да је Обама игнорисао законе које је то законодавно тијело усвајало. Није одређено када ће тужба бити подигнута.

За резолуцију је гласало 225, а 201 је био против. Ни један демократа није гласао за тај приједлог.

Демократе сматрају да се ради о изборном маневру да се привуку конзервативни гласачи за изборе за Конгрес у новембру. Они такође кажу да је то можда увод у настојање да се опозове Обама, што републиканци одбацују као потпуно неосновано.

Републиканци, за које се очекује да ће задржати већину у доњем дому Конгреса послије избора у новембру, надају се да ће освојити већину и у Сенату, горњем дому, гдје сада већину имају демократе.

Они оптужују Обаму да самовољно спроводи законе, и да опасно пребацује овлашћења Конгреса на предсједништво.

Обама је описао ову мјеру као политички маневар и рекао да је сам предузео неке ствари јер Конгрес није учинио ништа да му помогне. Демократе наводе да је предсједник дјеловао законито и у оквиру својих овлашћења.

Демократе кажу да је парадоксално да републиканци бране закон о реформи здравства који Обама сматра својим великим успјехом, а против кога су они били.

Како наводи АП, савезни судови често оклијевају да се мијешају у спорове између извршне и законодавне власти. Да би била прихваћена тужба, републиканци би морали да докажу да је доњи дом Конгреса био повређен Обаминим дјеловањем. Чак иако буде прихваћена тужба, питање је да ли би процедура била завршена док је Обама још предсједник.

Барак Обама - Фото: AP

Барак Обама – Фото: AP

Обами истиче други мандат у јануару 2017. Према наводима једног судије, када се укључе жалбе, процедура кроз савезни судски систем могла би да траје најмање око двије године.

Извор: РТРС

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *