Вијести, Свијет

Нови С-300, „Витез“ чува руско небо

Putin na predstavljanju sistema vitez

Русија представила ПВО систем средњег домета „витез“ који ће замијенити старије варијанте система С-300 уведених у употребу осамедесетих година. Током ове године руска војска почеће тестирање система.

Русија је представила противваздушни ракетни систем средњег домета „витез“ који ће замијенити старије варијанте система С-300 који су уведени у употребу осамедесетих година прошлог вијека и ускоро иду у пензију. Како преноси портал телевизијe Раша тудеј, нови ракетни систем земља-ваздух направила је руска фирма „Алмаз Антеј“, а војска ће почети тестирање новог оружја током године.

Руска компанија је представила систем у фабрици „Обухов“ у Санкт Петербургу, гдје се систем и производи.

Систем чине савремени радар, нови мобилни командни систем и лансер са 12 ракета 9М96 који се лансирају из вертикалног положаја и до циља наводе успомоћ радара. Сличне ракете користи и систем С-400, тренутно најсавременији који у свом арсеналу посједује руска војска.

„Витез“ ће моћи до испаљује и ракете мањег домета.

Војни аналитичар Саид Аминов, рекао је руској телевизији да вјерује да ће систем моћи да се бори против мета на удаљености од 30 до 120 километара, као и да се може сврстати како у ред система ПВО, тако и систем за тактичку противракетну одбрану.

Први човјек „Алмаз Антеја“ Владислав Мешников рекао је предсједнику Русије Владимиру Путину да компанија планира да преда систем Министарству одбране Русије до краја ове године.

„Алмаз Антеј“ је систем „витез“ делимично базирала на систему „чун кунг“ који је радио за војску Јужне Кореје.

Руски војни званичници су подржали пројекат „витез“, који има боље карактеристике од система који је рађен за Јужну Кореју, а цијели пројекат је почео 2007. године.

Министарство одбране Русије је саопштило да планира да купи најмање 30 „витезова“ до 2020. године, док би систем требало да буде распоређен на положају током наредне године.

ВИДЕО ЛИНК:

„Витез“ је направљен како би заменио С-300ПС, старију варијанту С-300 која је произведена почетком осамдесетих година, а војска планира да укупно 50 ових, за Русе застарјелих система повуче из употребе до 2015. године.

Осим новог система, сличан назив носи и чувена акро група руске војске „Руски витезови“, подсјећа руска телевизија.

Русија планира да „витезове“ распореди заједно са другим напредним системима ПВО, укључујући и С-400, Панцир С-1, као и будући систем ПВО великог домета С-500.

Званична Москва планира да своју територију, односно ваздушни простор Руске Федерације прекрије „вишеслојном“ мрежом система који би бранили земљу од напада беспилотних летјелица, борбених авиона и крстарећих и балистичких ракета.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *