Вијести, Свијет

Ноам Чомски: Напад на Сирији представљао би агресију и ратни злочин

032185

Могући амерички напад на Сирију коментарисо је Ноам Чомски, који је демантовао шпекулације о својим ставовима које је износио након недавне посјете Блиском истоку.

Амерички лингвистa Ноам Чомски, који је много познатији као политички коментатор и антиратни активистa, сматра да би могући напад на Сирију, добио Обама одобрење Конгреса за покретање акције или не, представљао ратни злочин.

-Међународна подршка Обаминој одлуци да нападне Сирију је нестала, баш као и вјеродостојност његових тврдњи (о хемијском нападу) – рекао је Чомски Хaфингтон Посту, називајући Обамину администрацију самопроглашеним свјетским полицајцем.

-Агресија без одобрења Уједињених нација представљала би ратни злочин, и то врло озбиљан ратни злочин – напоменуо је Чомски, одбацујући тезу да су евентуални Асадови злочини довољан разлог за америчку интервенцију.

Чомски је овим иступом демантовао шпекулације да се можда и не би противио страној војној акцији у Сирији, у случају да баш сви покушаји мирног рјешавања кризе пропадну. Он је сам дао материјала таквим нагађањима након што је недавно лично посјетио Блиски исток.

-Вјерујем да прво треба преговарати, а ако то не да резултата, онда се треба окренути другој опцији – давање подршке побуњеницима тада постаје прихватљивије – рекао је тада.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *