Вијести, Свијет

Независност Крима по угледу на Косово

Симферопољ – Врховни совјет Крима (парламент украјинске аутономне републике Крим) донео је јуче Декларацију о независности Крима у чијој преамбули се позива на случај Косова и саветодавно мишљење Међународног суда правде УН од 22. јула 2010. године када је овај суд у Хагу саопштио „да једнострано проглашење независности од дела државе не представља кршење било којих норми међународног права”.

Тако је Косово стигло и у прве правне акте независног Крима. Јер, Запад се 2008. и 2010. године  својски потрудио да дух изађе из боце и сада тај дух лебди са само једним питањем: ко је следећи?

Декларација о независности Крима каже да ће Крим, ако то народ потврди на референдуму од 16. марта, бити демократска, секуларна и вишенационална република, која ће тек после кренути у процедуру прикључења Русији. Рекло би се да је остављен простор за разна решења, иако је јуче председник парламента Крима Владимир Константинов изјавио „да је враћање Крима у састав Украјине искључено као могућност”.

Руске јединице су јуче потпомогнуте „проруским снагама” заузеле и аеродром у Симферопољу. Неколико оклопних аутомобила „тигар” са руским СПЕЦНАЗ војницима брзо су своја места препустили припадницима нове војске Крима. Особље аеродрома љубазно је замољено да се удаљи од новинара, којих је на аеродрому било скоро више од војника.

Ваздушни простор изнад Крима сада је затворен за све летове, осим за оне из Москве и ка Москви. Овдашње власти кажу да је то учињено да им не би стигли „евромајдановци” из Кијева.

На улицама сам јуче први пут приметио људе у некаквим полууниформама са црвеним тракама око руке. Степен будности овде се повећава из дана у дан, страхује се од намерно изазваних инцидената. Сви хотели у Симферопољу, па и на целом Криму пуни су новинара. Ако предстојећа туристичка сезона и пропадне, биће неке користи од боравка новинарског каравана. Јуче ми је колега из Чилеа објашњавао сличности пуча у Кијеву са својевременим рушењем Аљендеа у његовој земљи. Каже да је „рукопис” исти, или врло сличан.

Кримским снагама безбедности јуче се предала и једна ауто-јединица украјинске војске. Све је више добровољаца који ступају у одреде одбране Крима, док у Кијеву најављују оснивање националне гарде и мобилизацију резервиста. Што значи да је она прва мобилизација, од пре седам дана, заправо, пропала.

Кијев је затражио и војну помоћ од Запада, авиони „авакс” почели су ваздушно патролирање од Пољске до Румуније ради осматрања руских ваздушних покрета. За сада НАТО „авакси” не улазе у ваздушни простор Украјине. Амерички авиони Ф-16 започињу вежбе у Пољској, амерички апарати Ф-15 стигли су на Балтик, а америчка, румунска и бугарска ратна флота одложиле су заједничке поморске вежбе у Црном мору за 24 сата, због неповољних временских услова.

Истовремено су сви највећи и најмодернији ратни бродови руске Црноморске флоте на отвореном мору, отпловили ка југу према Одеси. Руске ваздушнодесантне снаге, под командом генерала Владимира Шаманова отпочеле су највеће маневре у последњих 20 година, у вежбама које ће трајати до 14. марта учествује више од 4.000 падобранаца са борбеним транспортерима БМД који ће се десантирати из 36 великих „антонова” и „иљушина” уз помоћ падобрана. Падобранци долазе из базе у Иванову.

Ово је само наставак вежби и маневара руских оружаних снага поводом ситуације у Украјини: прво су вежбале јединице Западног војног подручја, па онда јединице ПВО западног и јужног фронта, па су затим Руси испалили један интерконтинентални „топољ” на раздаљину од 10.000 километара, па сада вежбају ваздушнодесантне снаге, док је ратна флота на пучини Црног мора. А у Кијеву траже војну помоћ од Запада.

Припреме за референдум на Криму Фото Ројтерс

Припреме за референдум на Криму Фото Ројтерс

Још од велике кубанске ракетне кризе Запад и Русија никада нису били у таквом стању политичке и потенцијалне војне конфронтације као што је то случај сада.

 Мирослав Лазански

———————————————————————–

Русија: Кримска декларација о независности потпуно законита

МОСКВА – Министарство спољних послова Русије саопштило је данас да је декларација о независности коју је јутрос усвојио парламент Крима – потпуно законита.

„Министарство спољних послова Русије сматра да је одлука парламента Крима потпуно законита”, саопштило је министарство на својој веб-страници, уочи референдума у недељу на којем ће се грађани Крима изјаснити да ли тај регион треба да буде део Русије, пренео је АФП.

Скупштина Аутономне Републике Крим усвојила је данас „Декларацију о независности Аутономне Републике Крим и града Севастопоља” са 78 гласова, од присутних 81 посланика.

„Русија ће у потпуности поштовати резултате слободно изражене воље народа Крима на референдуму”, наведено је у саопштењу руског министарства.

Украјински парламент суспендовао кримски референдум

КИЈЕВ – Украјински парламент је данас изгласао суспендовање референдума о будућности Крима, којег је Врховни савет Крима заказао за 16. март.

Украјински парламент је позвао Врховни савет Кримске Аутономне Области да до 12. марта поново размотри своју одлуку о расписивању референдума и да је „усклади” са украјинским и кримским уставом, преноси агенција Укринформ.

У случају да Кримски врховни савет не поступи по овом налогу, украјинска Верховна рада је у својој резолуцији запретила како ће покренути поступак за превремени престанак његових овлашћења.

——————————————-

Јанукович: Остајем председник и врховни командант војске

МОСКВА – Опозвани председник Украјине Виктор Јанукович поручио је да остаје једини легитимни председник и врховни командант оружаних снага Украјине, изразивши уверење да ће ускоро моћи да се врати у Кијев.

Он се данас обратио јавности по други пут у последњих десетак дана из Русије.

„Остајем не само једини легитимни председник Украјине, већ и врховни командант оружаних снага”, рекао је Јанукович на конференцији за новинаре коју је одржао у руском граду Ростову на Дону, у изложбеном центру „Вертол експо”.

„Сигуран сам да се војници неће повиновати наређењима криминалаца”, истакао је Јанукович, а преноси Ројтерс.

Он је оценио да су председнички избори у Украјини који су заказани за 25. мај „апсолутно нелегитимни и незаконити”.

„Чим околности дозволе – а сигуран сам да ће то бити ускоро – сигурно ћу се вратити у Кијев”, поручио је опозвани председник, наводи АФП.

Према његовим речима, градовима у Украјини патролирају маскирани наоружани људи, а безакоње је у порасту, преноси „Раша тудеј”.

Јанукович је рекао да се Крим отцепљује од Украјине, а за развој догађаја на том полуострву, које у недељу организује референдум о отцепљењу и припајању Русији, окривио је противнике који су га отерали са власти, пренео је Ројтерс.

Према његовим речима, власт у Кијеву преузела је „банда ултранационалиста и неофашиста”, наводи АФП.

Пре или касније, упозорио је, нове прозападне власти у Украјини биће позване на одговорност за своје акције и патњу кроз коју народ пролази.

„Ми ћемо превазићи ове недаће, народ који сте разочарали ће у томе успети и земља ће се подићи и ујединити”, поручио је Јанукович.

Он је, такође, оценио да је америчка финансијска помоћ Украјини незаконита пошто, како је навео, амерички закон не допушта пружање помоћи нелегитимним владама.

„Закон САД не допушта влади да помаже бандитима”, закључио је Јанукович, наводи британска агенција.

За разлику од претходне конференције за новинаре коју је такође одржао у Ростову и која је прилично дуго трајала, Јанукович, који је и овога пута говорио на руском, данас је само прочитао саопштење у трајању од седам минута, а потом је отишао не одговарајући на питања.

Неки руски медији су крајем прошле недеље објавили непотврђене гласине да је Јанукович доживео срчани удар и да се опоравља у једној московској болници.

Јанукович (63) се у петак, 28. фебруара, први пут појавио у јавности после свог опозива са места председника на конференцији за новинаре у Ростову на Дону у Русији, на којој је истакао да је и даље легитимни лидер Украјине, за кризу у земљи је оптужио Запад, а Русију позвао да делује.

———————————————-

Украјина тражи формирање националне гарде, позив резервиста

КИЈЕВ – Прелазни председник Украјине Олександр Турчинов позвао је данас на формирање Националне гарде и мобилизацију војних резервиста и добровољаца у оружане снаге земље како би се она, како је рекао, супротставила руској војној агресији.

Турчинов је затражио од парламента да одобри одлуку да се снаге министарства унутрашњих послова претворе у Националну гарду, чији би циљ био да се „одбрана земље и грађана од криминалаца и борба против спољне и унутрашње агресије”.

Он је рекао да ће мобилизација обухватити оне који су раније служили војску као и добровољце.

Руске снаге ојачале су контролу над Кримом, уочи одржавања референдума у недељу на коме се гласа о припајању тог полуострва на Црном мору Русији.

Извор: Агенције, Политика.Срб

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *