Вијести, Свијет

Незаконита убиства ЦИА у Пакистану

Pakistan-protest

Амнести интернешенел тврди да је ЦИА одговорна за незаконита убиства беспилотним летилицама у Пакистану. УН извештава да је само прошлог месеца тим летелицама убијено најмање 400 људи.

Америчка Централна обавештајна агенција (ЦИА) која користи беспилотне летелице за ваздушне нападе у Пакистану, одговорна је за незаконита убиства, од којих нека имају размере ратних злочина, тврди Амнести интернешенел (АИ).

АИ је анализирао девет недавних напада беспилотним летилицама у пакистанској провинцији Северни Вазиристан и утврдио да су жртве напада биле ненаоружане, јавио је Би-Би-Си.

У одвојеном извештају Хјуман рајтс воча, који је анализирао шест америчких напада у Јемену, наводи се да су, у два, насумице убијани цивили, чиме је кршено међународно право.

Би-Би-Си наводи да су напади беспилотним летелицама постали „уобичајени начин ратовања“ Сједињених Америчких Држава против Ал Каиде и талибанских побуњеника и мало детаља је познато о тој тајној операцији ЦИА.

Истовремено исти напади изазивају велико незадовољство у Пакистану, где многи тврде да су напади узрок „неселективних убистава и рањавања“.

Само прошле недеље, Уједињене нације су установиле да су у нападима ЦИА беспилотним летелицама убијено најмање 400 цивила у Пакистану, далеко више него што, као колатералну штету, Вашингтон признаје.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *