Вијести, Свијет

Нереди у Москви: опасан развој догађаја

Беспорядки в московском районе Бирюлево

У ноћи између среде и четвртка у Бирјуљову неидентификовано лице које је сведок описао као досељеника са Кавказа убило је ножем младића Јегора Шчербакова. Јуче и данас становници Бирјуљова излазе на улице са захтевима да се пронађе убица.

Учесници протестне акције су у недељу разбијали витрине тржног центра Бирјуза, повређен је сарадник полиције. Скандирају се националистичке пароле.

„У тренутку је ухапшено седморо људи. Настављамо да сузбијамо нереде“, – рекао је извор у полицији.

Из неколико извора сазнајемо да је полиција почела да затвара Мањежни трг у центру Москве. 2010. године, након убиства фудбалског навијача Јегора Свиридова, тамо је одржана масовна протестна акција националиста. Власти града стрепе да нереди у Бирјуљову могу обухватити и друге делове града.

Учесници нереда у Бирјуљову, који су раније демолирали тржни центар и пијацу, настављају да скандирају националистичке пароле и траже да полиција пусти све приведене. Чувари реда настављају привођење изгредника.

Председница комитета Државне думе РФ за безбедност Ирина Јароваја је изјавила да је могућ опасан развој догађаја поводом нереда изазваним убиством младог Московљанина у четврти Бирјуљово.

„Велика опасност се састоји у томе да екстремистички расположене групе покушавају да од обичних људи направе изгреднике. То може имати озбиљне последице“, – рекла је Јароваја.

Националисти користе праведни гнев људи, усмеравају га у на опасан пут, рекла је посланица Државне думе.

У нередима у четврти Бирјуљово и у Североисточном административном округу Москве приведено је више од 250 људи, саопштава московска полиција.

Полиција је у Бирјуљову привела око 200 изгредника, а на североистоку града где је такође одржана протестна акција – око 60 људи. Тамо је било мање учесника и приведени су скоро сви.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *