Вијести, Свијет

Немачка испоручивала хемиjски материjал Сириjи

109704

БEРЛИН – Немачка влада признала jе данас да jе Немачка све до 2011. године испоручивала Сириjи хемиjски материjал коjи jе могао да се употреби за израду оружjа и то у већим количинама него што се првобитно знало.

Подаци немачког министарства привреде показуjу да су немачке фирме у периоду између 1998. и 2011. године извезле у Сириjу укупно 360 тона хемикалиjа било за воjну било за цивилну употребу, што jе три пута више него што jе раниjе речено.

Mинистарство тврди да не постоjе докази да jе таj хемиjски материjал коришћен за израду оружjа, преноси AфП.
„Након детаљног прегледа свих расположивих информациjа, може се закључити да jе су таj материjал користиле приватне индустриjске компаниjе у цивилне сврхе“, наводи се у саопштењу министарства.

Испоруке хемиjског материjала обустављене су у маjу 2011. године када су уведене санкциjе на извоз хемиjског оружjа Сириjи.

Mинистарство jе пре две недеље обелоданило да немачке фирме имале извозне дозволе у периоду између 2002. и 2006. године за испоруку више од сто тона хемикалиjа за такозвану двоструку употребу.

Извори из министарства наводе да су те хемикалиjе могле да се користе за површинску обраду метала, флуорисање пиjаће воде и производњу пасте за зубе.

Немачки министар спољних послова Гвидо Вестервеле рекао jе на Генералноj скупштини УН у суботу да jе Берлин спреман да пружи финансиjску и техничку подршку међународноj операциjи уништавања сириjског хемиjског оружjа, након што jе Савет безбедности усвоjио резолуциjу коjом се то налаже.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *