Вијести, Свијет

Немачка иницирала формирање оружаних снага Европске уније

МИНИСТАРСКА ОДБРАНЕ УРСУЛА ФОН ДЕН ЛАЈЕН ЗАТРАЖИЛА И „ЈАЧИ ЕВРОПСКИ ПРОФИЛ NATO“

  • У говору у баварском граду Тутцингу нагласила: „За настанак паневропских оружаних снага предуслов је – да земље чланице ЕУ пренесу национални суверенитет у војној области на Унију. То је и неопходно и сврсисходно“

        НЕМАЧКА министарка одбране Урсула фон дер Лајен изјавила је да ће Европској унији у блиској будућности бити потребна сопствена армија.

        Нагласила је да ће паневропске оружане снаге ојачати „европску политику у сфери безбедности“ и позиције поводом криза сличних украјинској.

        У говору који је одржала у Политичком клубу Евангелистичке академије у баварском граду Тутцингу, Лајен је оценила да је за реализацију таквог пројекта потребно време и да се паневропске оружане снаге напросто не могу брзо формирати.

        Подсетивши да су паневропски пројекти попут Шенгенског споразума и успостављања тржишта рада унутар целе ЕУ, Лајен је нагласила: „За настанак паневропских оружаних снага предуслов је – да земље чланице ЕУ пренесу национални суверенитет у војној области на Унију. То је и неопходно и сврсисходно“.

Урсула фон дер Лајен

Урсула фон дер Лајен

Немачка министарка је оценила и да NATO „мора имати јачи европски профил“.

Према њеним речима, „мултинационална сарадња у Европи – то је пут будућности“.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *