Вијести, Свијет

Након новог уговора Ангола постаје највећи купац руског оружја у Африци

nakon-novog-ugovora-angola-postaje-najveci-kupac-ruskog-oruzja-u-africi_8044_652

Власти у Анголи потписале су с Русијом уговор о куповини оружја у износу од 1 милијарду УСД. Овим уговором Ангола је постала највећи купац руског оружја на Афричком континенту, прешавши Уганду. Португалска новинска агенција Луса преноси: „Ангола је потписала уговор с руском државном компанијом Рособоронекспорт. У уговору од 1 милијарде УСД укључена је војна опрема и изградња фабрике муниције у Анголи“.

Уговор је наводно потписан прошле недеље након што је руски замјеник премијер, Дмитриј Рогозин, посјетио Анголу. Информације говоре како је у уговор укључена испостава 8 Сукхои 30 војних зракоплова, транспортни хеликоптери Ми-17, лако наоружање и муниција.

Из главног града Анголе, Луанде, још увијек нема службених коментара на овај уговор. Штавише, њихово министарство спољних послова истиче како је за вријеме прошлонедељног састанка с Рогозином било ријечи о „здравству и култури“. Опозиционе странке истичу како нису упознате с детаљима уговора, док владајућа МПЛА још увијек није изашла с детаљима.

Ангола, која се још опоравља од више деценија грађанског рата, има блиске односе с Русијом који датирају још из времена Хладног рата. Ова јужноафричка земља нема обичај давати информације о својој одбрани, но познато је како на одбрану одлази знатан део државног буџета.

У исто вријеме стижу информације како су војници из Анголе ушли на простор Демократске Републике Конго с циљем хватања појединих побуњеника. Наиме, војска Анголе бори се с побуњеницима из редова покрета ФЛЕЦ (Фронт за Ослобођење Цабинада Енклаве). Како и само име говори, ФЛЕЦ дјелују на простору анголске енклаве, регије Цабинада, која се налази између Републике Конго и Демократске Републике Конго. Регија Цабинада је изузетно богата нафтом.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *