Вијести, Свијет

Најроби: Терористи убили 30 људи

579778444523dbbe5ab985519303810_orig

Најроби – У нападу наоружаних особа на тржни центар у Најробију убијено је 30 људи, изјавио је представник министарства унутрашњих послова те државе Мутеа Иринго.

Према његовим речима, полиција је појачала безбедност око других тржних центара у престоници након данашњег напада у центру „Вестгејт“.

Сомалијска група Ал-Шабаб повезана са Ал-Каидом, преузела је одговорност за напад у тржном центру.

Ал-Шабаб је крајем 2011. најавио да ће извести напад већих размера у Најробију у знак одмазде због слања кенијских војника у Сомалију да се боре против исламистичких побуњеника.

„Муџахедини су ушли данас око подне у тржни центар ‘Вестгејт’ и још се налазе у њему после више од девет сати борећи се против Кенијаца“, саопштила је та екстремна група преко Твитера.

Група је саопштила да тежиште борбе сада пребацује у Кенију, и запретила новим нападима, јавио је АФП.

Специјалне снаге кенијске полиције ушле су у комплекс тржног центра да окончају напад.

Према тврдњама очевидаца, мета напада су били немуслимани. Напад, у којем су коришћени „калашњикови“ и гранате, довео је до жестоке борбе екстремиста са полицијом.

„Рекао бих да за сад имамо најмање 15 мртвих. Жртава је много, а то је само што имамо споља“, изјавио је раније генерални секретар кенијског Црвеног крста Абас Гулед агенцији Ројтерс.

„Унутра има још настрадалих, а пуцњава још траје“, додао је он.

Нападачи су узели најмање седам талаца, саопштили су полиција и чувари репортерки агенције АФП, која је јавила да је најмање 20 људи спасено из једне продавнице играчака у тржном центру „Вестгејт“.

Менаџер продавнице који је успео да побегне изјавио је да су „наоружани људи изгледа преузели контролу над целим тржним центром“. Очевидац напада је казао за АП да су нападачи рекли муслиманима да устану и оду и да су мете били немуслимани.

Он је рекао да су нападачи са пушкама АК-47 и гранатама издали саопштење о муслиманима пре напада у тржном центру који је почео око поднева. Нападачи су бацали гранате и отворили ватру током напада.

Нападачи су по свој прилици Сомалијци, рекли су ЦНН-у извори из кенијске владе и западни дипломатски извори.

Очевици су указали АП-у да се у тржном центру обележавао дечји празник.

Шеф полиције Најробија Бенсон Кибуе рекао је да се ради о терористичком нападу у којем највероватније учествује десетак терориста.

Један очевидац каже да је видео људе наоружане „калашњиковима“ и ручним гранатама у тржном центру. Он је успео да побегне пошто се два сата скривао у гаражи Вестгејта.

Амерички Стејт департмент саопштио је да располаже информацијама да у нападу у Најробију има повређених америчких држављана, истовремено осудивши пуцњаву као „безуман чин насиља“.

„Амбасада САД чини све да пружи помоћ америчким грађанима“, изјавила је портпаролка Стејт департмента Мери Харф.

Она је одбила да наведе појединости о повредјеним Американцима због заштите приватности.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *