Вијести, Свијет

Најмање 17.000 људи у Москви одало пошту жртвама кијевске хунте у Донбасу

АКЦИЈУ ОРГАНИЗОВАЛЕ „МАЈКЕ РУСИЈЕ“ (ТАМО НЕ ПОСТОЈЕ „ЖЕНЕ У ЦРНОМ“) И НАЦИОНАЛНА РОДИТЕЉСКА АСОЦИЈАЦИЈА

        У ЦЕНТРУ Москве – на Поклоној гори где се традиционално одржавају такве манифестације – паљене су свеће и одавана пошта убијеним и погинулим за време украјинске „антитерористичке операције“ у Донбасу.

        Одавање поште организовале су „Мајке Русије“ (тамо не постоје никакве „жене у црном“) и Национална родитељска асоцијација.

        Паљењем свећа или тихим мимоходом – пошту невиним жртвама одало је најмање 15.000 људи.

Најмање 15.000 људи у Москви одало пошту жртвама кијевске хунте у Донбасу

Најмање 15.000 људи у Москви одало пошту жртвама кијевске хунте у Донбасу

Акција је уследила након што је премијер Доњецке Републике, Александар Захарченко, објавио да су пронађене три масовне гробнице са цивилним жртвама терора кијевске хунте. Само у једној од њих – код места Нижњаја Кринка (60 киломeтара од Доњецка) – пронађено је 40 тела.

Министарство иностраних послова РФ је оценило да се ради о ратним злочинима јер су мирни грађани побијени из непосредне близине, а на многим телима су остали трагови мучења.

Извор: Факти.рс

„Марш за мир“ у Запорожју брутално растерала милиција

„Марш за мир“ у Запорожју су брутално растерали сарадници милиције и представници Службе безбедности Украјине, изјавио је преко телефона за РИА Новости председник свеукрајинске друштвене организације „Омладина, друштво и власт“ Игор Сисојенко.

„Акције брутално растерују милиција, СБУ, Десни сектор. Подносили смо захтеве (за акције). Не прихватају их. И даље ћемо подносити“, рекао је саговорник агенције.

Сисојенко каже да је био приведен у Запорожју и да су му претили да ће му поломити руке и ноге. Одузели су му аутомобил.

„У Запорожје је дошло око хиљаду и по људи. Нису им дали да се изјасне против рата. Имам осећај да (власти) подржавају рат“, рекао је Сисојенко.

„Марш за мир“ је одржан у суботу у Дњепропетровску где се окупило око хиљаду и 200 људи, и у центру Кијева – око три хиљаде. Присуствовали су шампиони параолимпијаде, друштвени активисти, политичари, учесници „специјалне операције“ у Донбасу.

Милиција је у суботу растерала „марш за мир“ у Харкову који је био забрањен судом. И поред забране окупило се око 100 људи, 23 особе су приведене, а касније ослобођене. Око хиљаду и по људи је изашло на трг у Одеси, али, како је изјавио активиста Олег Негатуров, скуп није одржан због припадника Десног сектора. До физичког сукоба није дошло, окрашаји су били само вербални.

Извор: Глас Русије

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *