Вијести, Свијет

Москва упозорила Американце да може почети да повећава свој нуклеарни потенцијал

УЉАНОВ: МИ ТО НЕ ЖЕЛИМО, АЛИ НАС САД СВОЈИМ ПОТЕЗИМА НА ТО МОГУ ПРИСИЛИТИ

         У СВЕТУ се гомилају негативне тенденције које подривају стратешку стабилност – упозорио је високи функционер Министарства иностраних послова РФ Михаил Уљанов.

         Одмах је – наступивши на конференцији о разоружању у Њујорку – нагласио да све те тенденције „потичу од САД” и да угрожавају и перспективу даљег нуклеарног разоружања.

         „Шта ће даље бити нико не може да предвиди. Од прошле наше конференције одржане 2010. Русија је број бојевих нуклеарних глава спремних за употребу смањила са 3.900 на 1.582, што значи – два и по пута. Актуелни споразум важи до 2018. и ми ћемо га се придржавати, али не могу да кажем шта ће бити даље. Јер, подвукао је Уљанов, САД подривају стратешку стабилност програмом муњевитог глобалног удара, одбијањем преговора о забрани држања оружја у космосу и избегавањем ратификације свеобухватног споразума о забрани нуклеарних проба”.

Москва упозорила Американце да може почети да повећава свој нуклеарни потенцијал

Москва упозорила Американце да може почети да повећава свој нуклеарни потенцијал

Уљанов је у име свог државног руководства у Њујорку упозорио Американце:

„Дејства САД могу при одређеном стицају околности присилити Русију да почне да повећава свој нуклеарни потенцијал. Ми засад немамо намеру да то чинимо, али се то не може потпуно искључити. САД овим што чине укидају перспективу нових корака у нуклеарном разоружању”.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *