Вијести, Свијет

МОСКВА КИЈЕВУ: Да ли су малезијски Боинг заиста пратила два украјинска војна авиона?

МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ РУСИЈЕ ТРАЖИ ОДГОВОР ОД УКРАЈИНЕ НА ДЕСЕТ ПИТАЊА

  • ДРУГО ПИТАЊЕ: Може ли званични Кијев да објави све појединости коришћења система „Бук“ у зони војних дејстава, а нарочито да објасни – због чега су ти системи били постављени за употребу с обзиром да устаници немају авијацију?
  • СЕДМО ПИТАЊЕ: Због чега су украјински диспечери дозволили да авион скрене на север и уђе у зону такозване антитерористичке операције коју официјелни Кијев води против народа југоистока своје земље?

        

МИНИСТАРСТВО одбране Русије поставило је властима у Кијеву – поводом обарања малезијског Боинга 777 – десет питања и на њих затражило јавни одговор. Једно од њих тиче се информације шпанског авио-диспечера да је малезијски путнички авион, непосредно пре обарања био у пратњи два украјинска војна авиона.

         Питања руског војног врха објавио је заменик министра одбране Анатолиј Антонов. Факти објављују свих десет питања у целини:

         1. Власти Украјине означиле су виновнике трагедије већ у првим минутима и објавиле, наравно, да су то устаници (на истоку земље). На чему се  базира тај закључак?

         2. Може ли званични Кијев да објави све појединости коришћења система „Бук“ у зони војних дејстава, а нарочито да објасни – због чега су ти системи били постављени за употребу с обзиром да устаници немају авијацију?

         3. Из ког разлога украјинске власти не журе са формирањем међународне истражне комисије и када би она могла да почне да делује? То чека цела међународна заједница.

         4. Да ли су представници оружаних снага Украјине спремни да међународним експертима покажу документе из којих се види стање ракета класе ваздух-ваздух и земља-земља са списком пројектила за зенитно-ракетне системе? То је веома важно питање које би помогло да се утврди који системи су били коришћени против малезијског Боинга.

         5. Хоће ли међународној комисији бити стављени на располагање подаци објективне контроле о кретању авиона оружаних снага Украјине на дан трагедије?

         6. Због чега су украјински диспечери дозволили да авион скрене на север и уђе у зону такозване антитерористичке операције коју официјелни Кијев води против народа југоистока своје земље?

         7. Зашто за путничке авионе није био потпуно затворен ваздушни простор изнад зоне ратних дејстава? Утолико пре што у тој зони није постојало потпуно радарско поље покривено навигационим средствима?

         8. Може ли званични Кијев данас да прокоментарише информацију шпанског авио-диспечера, који ради у Украјини, пласирану преко социјалних мрежа, да су оборени Боинг пратила два украјинска војна авиона?

         9. Зашто је Служба државне безбедности Украјине почела да ради са снимцима разговора украјинских диспечера са посадом Боинга и са подацима украјинских радара без међународних представника?

         10. Како је Украјина узела у обзир поуке из претходне сличне катастрофе са руским Ту-154 над Црним морем? Тада је комплетно руководство Украјине, све до последњег минута, одрицало умешаност оружаних снага у ту трагедију. Све док ми нисмо изнели необориве чињенице којима смо доказали ко је прави виновник те трагедије.

Антонов је свим овим питањима, у име војног врха Русије, још додао: „Одговори на ова питања омогућили би свима, не само у Русији него и у западним и источним државама Азије, да нађу одговор на главно питање: „Шта се догодило у небу над Украјином и шта треба да се чини да се ништа слично не би више догодило“.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *