Свијет

Могућ други референдум о независности Шкотске

ЕДИНБУРГ, 20. ФЕБРУАРА /СРНА-Ројтерс/ – Уколико Енглеска одлучи да напусти ЕУ, у Шкотској ће се јавити притисак за одржавање другог референдумом о независности, рекао је данас бивши националистички лидер Шкотске Алекс Салмонд.

МОГУЋ ДРУГИ РЕФЕРЕНДУМ О НЕЗАВИСНОСТИ ШКОТСКЕ

Тренутни лидер Шкотске националне странке Никола Стурџен је рекла да подржава останак у ЕУ, а анкете показују да би већина од пет милиона Шкота, такође, подржала тај став.

Међутим, шкотски удио у гласању је минималан у односу на Енглеску, која има 53 милиона становника и представља око 84 одсто становништва Велике Британије.

Салмонд је напоменуо да ће „уколико превлада воља већине енглеских бирача против шкотске воље, притисак за одржавањем још једног референдума о независности у Шкотској бити неминован и врло брз“.

Шкоти су на референдуму 2014. године већином од 55 одсто гласали против независности.

Могућ други референдум о независности Шкотске

Могућ други референдум о независности Шкотске

У међувремену је Шкотска национална странка додатно ојачала и на прошлогодишњим изборима у мају освојила 56 од укупно 59 мјеста, колико је предвиђено за Шкотску у националном парламенту у Лондону.

Извор: Срна

Шкотска: Референдум у јуну је грешка

Шкотска премијерка Никола Стурџен је упозорила да би била грешка у јуну одржати референдум о чланству Велике Британије у ЕУ.

Британски премијер Дејвид Камерон нада се да ће завршити преговоре о условима британског чланства у ЕУ на састанку Европског савета 18. и 19. фебруара, преноси АФП.

Референдум о уласку или изласку Велике Британије из ЕУ мора бити одржан до краја 2017. године, при чему аналитичари верују да би могао бити одржан већ ове године, наводи АФП.

Стурџенова каже да би одржавање референдума у јуну било „непоштовање“ локалних избора у Шкотској, Велсу, Северној Ирској и Лондону, који ће бити одржани у мају.

Други разлог је, према њеном мишљењу, тај што би за премијера Дејвида Камерона, ако би постигао договор у фебруару на Европском савету, било боље да има више времена од тог споразума до одржавања референдума.

Извор: Восток, 25. јануар 2016

Коментариши чланак

Коментара