Вијести, Свијет

МИ5: Сиријски терористи ће нам се обити о главу

Terrorist attack alert raised to 'severe' level in UK

Ендрју Паркер, нови генерални директор британске контраобавештајне и безбедносне агенције МИ5 изјавио је да је програм његове агенције за борбу против тероризма под претњом због откривених информација о електронској шпијунажи којом се баве обавештајне службе Сједињених Америчких Држава и Велике Британије.

Пре неколико месеци, захваљујући бившем сараднику ЦИА Едварду Сноудену, сазнало се о тим противправним радњама. Сам Паркер у својој јучерашњој изјави у Краљевском институту оружаних снага није споменуо конкретно Сноудена.

Шеф МИ5 је рекао да такође страхује да повећани број његових сународника који ратују у Сирији може у наредним годинама довести до пораста тероризма у Великој Британији.

„Од 2000. имамо један или два покушаја годишње да се организују велике терористичке акције. Чини ми се да се у догледној будућности ситуација неће променити. Све више екстремиста које пратимо је повезано са Сиријом. То су пре свега људи који су отишли у Сирију да ратују“, – рекао је Паркер.

Он је појаснио да ће се многи Британци вратити из Сирије као окорели исламски фундаменталисти. Према подацима истраживачког центра који се бави проблемима тероризма (IHS), од јануара 2012. сиријском оружаном сукобу се прикључило од 5 до 10 хиљада странаца. Ту спада и 750 до хиљаду државана Европске уније.

„Ал Нусра и друге екстремистичке сунитске групације у Сирији заједно са Ал Каидом планирају терористичке нападе у западним земљама“, – додао је шеф МИ5.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *