Свијет

Меркелова тражи од Путина да утиче на Донбас, Путин инсистира на уставној реформи у Украјини

РУСКИ ЛИДЕР: ИЗБОРИ У ДОНБАСУ – САМО ПО ЗАКОНУ УСАГЛАШЕНОМ СА ДОЊЕЦКОМ И ЛУГАНСКОМ

        НЕМАЧКА канцеларка Ангела Меркел позвала је данас руског председника Владимира Путина да искористи утицај који Русија има код „сепаратиста на истоку Украјине“ и помогне да се оствари напредак ка политичком решењу сукоба.

        Како је саопштено из канцеларкиног кабинета Меркел и Путин разговарали су данас телефоном на Путинов захтев.

        Разговор је одржан дан пошто је Ангела Меркел у Берлину примила украјинског председника Петра Порошенка.

        „Канцеларка је јасно рекла Путину да би било даљег напретка ка глобалном политичком решењу ситуације на истоку Украјине потребно је да се поштује прекид ватре и да посматрачима ОЕБС-а омогући несметан приступ целој територији сукоба“, наводи се у саопштењу. 

        Додаје се да је канцеларка оценила да „Русија треба да искористи утицај који има код сепаратиста“. 

        Европска унија је у децембру прошле године продужила санкције Русији до јула.

        Ово је саопштено у Берлину, а Кремљ је објавио да су Путин и Меркелова разговарали о „извођењу у Украјини уставне реформе и организацији локалних избора у Донбасу – у складу са законодавством усаглашеном са представницима Доњецка и Луганска“.

        И још саопштио: „Детаљно је размотрена проблематика регулисања кризе у Украјини. Изражена је обострана заинтересованост да се обезбеди стабилно примирје на линији додира и у целини наглашена безалтернативност комплетне реализације уговореног у Минску 12. фебруара 2015. године“.

        Меркел је јуче рекла после разговора с украјинским председником Порошенком да не види могућност за укидање санкција Русији у овом тренутку. 

Ангела Меркел и Владимир Путин

Ангела Меркел и Владимир Путин

Она је рекла да економске санкције Русији неће бити укинуте док се не буду у потпуности поштовали споразуми потписани у фебруару 2015. у Минску под њеним и под покровитељством француског председника Франсоа Оланда.

Бета – Факти

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара