Вијести, Свијет

Меркелова Путину: Забринута сам

Tan2013-10-16_12432936_25_620x0-620x330

Берлин – Немачка канцеларка Ангела Меркел пренела је данас руском председнику Владимиру Путину своју забринутост због хапшења активиста „Гринписа“, након њиховог протеста у близини руске нафтне платформе на Арктику, и изразила наду да ће овај случај бити ускоро решен.

Руске власти ухапсиле су 30 активиста под оптужбом за пиратство, након покушаја пењања на нафтну платформу „Приразломнаја“ 18. септембра.

„Канцеларка је изразила забринутост Путину због хапшења посаде брода ‘Гринписа’, заплењеног у Русији и изразила наду да ће случај ускоро бити окончан“, навео је представник Меркелове у саопштењу.

Немачка је, наводи Ројтерс, постала све жешћи вербални критичар Москве по питању људских права, иако је Русија значајан извозник енергије.

У саопштењу Кремља о телефонском разговору двоје лидера, није било ни спомена да се разговарало о активистима „Гринписа“, пренела је британска агенција.

Тим активистима, који су из скоро 20 земаља, руске власти су одредиле притвор до краја новембра, због даље истраге.

Суд је одбио полагање кауције за њих прошле седмице, као и за америчког капетана гринписовог брода „Арктик Санрајз“.

Путин је, подсећа Ројтерс, казао да активисти нису пирати, али да су нарушили међународни закон.

Саветодавно тело Кремља за људска права саопштило је да ће од руског тужилаштва затражити да одбаци оптужбу за пиратство.

Истражни органи су саопштили да ће против неких активиста бити поднете додатне оптужбе, с озбиром на то да су на њиховом броду пронађени дрога и неки сумњиви предмети.

„Гринпис“ је одбацио тврдње да су се на броду налазиле нелегалне ствари.

Руска погранична полиција ухапсила је 19. септембра 30 активиста и чланова посаде који су се налазили на ледоломцу „Артик санрајз“, јер су покушали да се приближе нафтној платоформи.

Сви ухапшени оптужени су за кривично дело пиратство учињено од организоване групе за које је максимална запрећена казна 15 година затвора и свима је одређен двомесечни притвор.

На Арктику се налазе највеће до сада неексплоатисане резерве нафте за које је заинтересовано неколико држава и компанија.

Међународне организације за заштиту животне средине, пак, упозоравају да би тестирање и експлоатација нафте угрозила живи свет Севереног леденог океана.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *