Вијести, Свијет

Меркелова и Шојбле поручили Ципрасу и Грцима да не рачунају на отписивање дугова

НЕМАЧКА КАНЦЕЛАРКА НЕ ОДУСТАЈЕ ОД ПОЛИТИКЕ СТЕЗАЊА КАЈИША И КРЕСАЊА ДРЖАВНИХ РАСХОДА

  • „Приватни кредитори одбијају да Атини отписују дугове, а банке су јој већ смањиле дуг за неколико милиjарди“, рекла jе Ангела  Mеркел у интервjуу листу Hamburger Abendblatt
  • Немачки министар финансија Волфганг ШОЈБЛЕ: „ММФ очекује, имајући у виду темпо развоја Грчке, да ће њен државни дуг опасти до 2020. на 112 одсто бруто друштвеног производа, што ће бити ниже од данашњег нивоа дуга Италије. Зато и не видим потребу да се лицитира са отписивањем дугова“

        НЕМАЧКА канцеларка Aнгела Mеркел упозорила је Алексиса Ципраса и његову владу да не види никакве изгледе за даље отписивање грчких дугова.

         „Приватни кредитори одбијају да Атини отписују дугове, а банке су јој већ смањиле дуг за неколико милиjарди“, рекла jе Mеркел у интервjуу листу Hamburger Abendblatt, коjи jе обjављен данас.

„Eвропа ће наставити да показуjе солидарност са Грчком, као и са другим земљама тешко погођеним кризом ако те земље спроводе реформе и мере смањења трошкова“, рекла jе Mеркел.

        И немачки министар финансија, Волфганг Шојбле, поручио је Ципрасу и Грцима да нема места разговорима о отписивању дугова.

        „Кад бих ја био грчки политичар са одговорношћу, уопште не бих ни покушавао да водим дебате о отписивању дугова. Свако ко нешто зна о финансирању грчке задужености – зна да до 2020. Не може да буде никаквих проблема“ – рекао је Шојбле у интервјуу листу Die Welt.

        Па наставио: „ММФ очекује, имајући у виду темпо развоја Грчке, да ће њен државни дуг опасти до 2020. на 112 одсто бруто друштвеног производа, што ће бити ниже од данашњег нивоа дуга Италије. Зато и не видим потребу да се лицитира са отписивањем дугова“.

        Грчки премиjер Aлексис Ципрас посетиће Италиjу и Француску у уторак и среду , али нема непосредне планове да посети Немачку.

        Kомесар Eвропске униjе за економска и финансиjска питања Пjер Mосковици рекао jе за Би-Би-Си – „учинићемо све да спречимо да Грчка напусти еврозону“, али и да грчка влада мора да поштуjе претходне обавезе.

        Нови грчки министар финансиjа Jанис Варуфакис рекао jе jуче да Ципрасова влада неће сарађивати с троjком (MMФ, EЦБ и EK), нити ће тражити продужење програма финансиjске помоћи.

Aнгела Mеркел и Волфганг Шојбле

Aнгела Mеркел и Волфганг Шојбле

„Сматрамо да jе веома важно за стабилност еврозоне и кредибилитет евра да Грчка не изађе из еврозоне. Зато ћемо учинити све што jе потребно да се то избегне“, рекао jе Mосковици.

Kомесар jе рекао да како Eвропа мора да поштуjе вољу грчког народа, након прошлонедељних избора на коjима jе победила Сириза, мораjу да се узму у обзир и обавезе коjе jе преузела претходна грчка влада.

„Mорамо да се позабавимо овим питањима у миру, на миран и спокоjан начин. Нова влада мора да каже тачно шта намерава да уради“, рекао jе Mосковици.

„Грчка ће сарађивати са институциjама EУ, али не и с троjком“, рекао jе Варуфакис на састанку са шефом Eврогрупе Jеруном Деjселблумом.

Факти – Танјуг

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *