Вијести, Свијет

Меркел: Нисмо смјели да пустимо Грке у еврозону

000989

Њемачка канцеларка Ангел Меркел сматра да Грчку никада није требало пустити у еврзону чиме још једном потврдила свој изузетн чврст став о финансијама у ЕУ.

Кривицу за то што се земља која је међу онима који су највише осјетили кризу нашла у еврозони свалила је на свог претходника Герхарда Шредера.

„Грчкој никада није требало дозволити да уђе у еврозону. Шредер их је прихватио 2011. и ослабио Пакт стабилности. Обје одлуке су биле фундаментално погрешене и почетне тачке наших садашњих невоља“, рекла је Меркелова.

Њемачка канцеларка је у предизборном обраћању својим присталицама поновила став да се залаже за снажну јединствену валуту у Европи, али је навела да се то може постићи само кроз реформе у уздрманим земљама каква је Грчка.

„Јединствена валутна зона је такво благо, такав благослов, да ту нема мјеста никаквој сумњи. Зато је евро много више од валуте. Зато смо и показали солидарност, али је солидарност увијек повезана са одговорношћу за реформама у земљама које су искусиле нашу солидарност“, рекла је Меркелова.

Изјаве најутицајнијег лидера ЕУ стигле су само неколико дана након што је њен министар финансија Волфганг Шојбле признао да ће Грчкој бити потребан још један пакет помоћи.

Како се Њемачка јавност углавном противи даљем помагању земаља у кризи, то је изазвало негодовање, а Меркелова је рекла да се не залаже за даље отписивање грчког дуга, јер би то могло да доведе до новог неповјерења у еврозону.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *