Вијести, Свијет

МЕРКЕЛ: Европски савет ће одлучивати о новим санкцијама Русији

У БРИСЕЛУ ЋЕ О „РУСКОМ ВОЈНОМ ПРИСУСТВУ У УКРАЈИНИ” РАЗГОВАРАТИ АМБАСАДОРИ НАТО-ЗЕМАЉА

         САВЕТ НАТО на нивоу амбасадора састаће се у Бриселу на ванредно заседање поводом „информација” о руском војном присуству у Украјини – објавила је агенција Франс Пресс, позивајући се на свој „дипломатски извор”.

         Немачка канцеларка Ангела Меркел, истовремено је саопштила да ће Европски савет – на свом првом заседању – највероватније размотрити могућност увођења нових санкција Русији. Због саопштења о ескалацији ситуације на истоку Украјине.

Немачка канцеларка Ангела Меркел

Немачка канцеларка Ангела Меркел

„Стижу информације о појачаном присуству руских војника у Украјини. То је разлог да се на заседању Европског савета поново позабавимо тим питањем. Још у марту смо јасно ставили до знања да ћемо разговарати поново о санкцијама у случају даље ескалације у Украјини” – рекла је Меркелова новинарима у Берлину.

Украјинска војска повукла се данас из града Новоазовска, који је сада у рукама профедералних снага.

Профедералне снаге нешто раније заузеле су и град Иловајск у региону Доњецк. Овај град, који је од велике стратешке важности, заузеле су профедералне снаге након вишедневних борби.

Велики број украјинских војника опкољен је у том граду.

Украјина је захваћена интерним сукобима од априла, када је војска почела операцију против профедералних снага у регионима на југоистоку те земље.

Региони Доњецк и Луганск одбили су да признају нову власт у Кијеву и захтијевају федерализацију земље.

Према претпоставкама УН, које су изнесене почетком ове седмице, у борбама на истоку Украјине више од 2.249 људи до сада је погинуло а више од 6.033 је рањено.

УН наводе да је број интерно расељених Украјинаца достигао 190.000, а око 207.000 пронашло је уточиште у Русији.

Извор: Факти.рс, СРНА

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *