Вијести, Свијет

McDonald`s ће морати да на своје порције ставља застрашујуће слике као на цигарете

ЗАКОНСКА ИНИЦИЈАТИВА ТРИ РУСКА ПОСЛАНИКА КОЈА ЋЕ ПОГОДИТИ ПРОИЗВОЂАЧЕ БРЗЕ ХРАНЕ

  • Широм Русије већ почела планска провера ресторана брзе исхране компаније McDonald`s, укључујући проверу квалитета зачина и додатака које користи овај амерички ланац ресторана брзе исхране

        ПОСЛАНИЦИ доњег дома руског парламента Игор Лебедев, Јарослав Нилов и Андреј Свинцов (из партије ЛДПР) спремају предлог измена и допуна у федералним законима о рекламирању и заштити права потрошача.

        Са намером да се произвођачи и дистрибутери брзе хране, односно фастфуд производа, у Русији обавежу да на сваком њеном паковању упадљиво дају све потребне информације потрошачима о њеној штетности.

        Другим речим: да се обавежу да паковањем својих производа плаше потрошаче на сличан начин као што произвођачи цигарета морају да упозоравају пушаче.

        Посланици траже да реклама фастфуда и паковања у ресторанима брзе исхране садрже упозоравајуће податке о штетности прекомерног и систематског коришћења сличних прехрамбених производа. Још конкретније: да се потрошачима предоче слике на којима ће бити приказане болести које могу бити изазване честимим коришћењем неког од производа у ресторанима брзе исхране.

         „Домаћи потрошач мора бити упозорен о штетном саставу производа слично као што је на паклицама цигарета упозорен на штетност пушења. На производима из категорије брзе исхране неопходно је увести упозоравајућа обавештења“ – сматрају депутати Државне Думе.

         „Прекомерна употреба оваквих производа прети гојазношћу, оштећењем унутрашњих органа, болестима плућа, срца, бубрега и јетре и сл“. Осим тога, било би корисно да на паковању сваког производа буду застрашујуће слике које илуструју болест која настаје од злоупотреба фастфуда“ – тврде законодавци.

        Последњих дана су у Русији фастфуд ланци под оштром критиком надлежних органа.

        Све је започело када је Роспотребнадзор почео планску проверу ресторана брзе исхране компаније McDonald`s, укључујући проверу квалитета зачина и додатака које користи овај амерички ланац ресторана брзе исхране. 

        После тога су се руски законодавци обратили Роспотребнадзору са захтевом да изврши непланиране провере квалитета и безбедности исхране у још два велика ланца америчке брзе исхране – KFC и Burger King.

        Члан националне асоцијације дијетолога и нутрициониста Русије, Наталија Круглова, подржала је идеју специјалног упозоравајућег маркирања фастфуда, истакавши да су многобројна истраживања показала да постоје реалне претње по здравље уколико се стално посећују ресторани брзе исхране.

         „Потребно је стално упозоравати на штетност фастфуда. Сасвим прихватљиве мере натписи и фотографије. Штетност таквих намирница већ је доказана многобројним истраживањима стручњака по читавом свету. Неспорно је да ова категорија хране садржи исувише велику количину угљених хидрата и масти што изазива повећање телесне тежине и гојазност“ – рекла је Круглова.  

        Постоји опасност добијања кардио-васкуларних болести, инфаркта, можданих удара и поремећаја артеријског притиска, а ризик су и проблемеиса зглобовима, болести штитне жлезде, дијабетес и сл.

        Гастроентеролог и професор московске Медицинске академије „Сеченов“ Семјон Рапопорт такође потврђује да редовна употреба фастфуда може довести до многобројних обољења, посебно истакавши да је такв начин исхране нарочито опасан за децу.

         „Дечју исхрану треба заштитити од честог фастфуда,с обзиром да су детету потребни млечни производи, воће и поврће, којих на менију ресторана брзе исхране, који се ретко мења, готово и да нема“ – рекао је Рапопорт. 

        Председник друштва за заштиту потрошача «Друштвена контрола» Михаил Аншаков сматра да су застрашујуће слике на „брзим јелима“ ипак сувишне. 

        Међутим, упозорења о потенцијалној опасности била би корисна за људе који имају проблеме са здрављем.

        Сам Аншаков и «Друштвена контрола» нису успели да преко суда обавежу компанију McDonald`s да потрошачима открије целокупни садржај хране. 

МекДоналдс - као цигаре. Ко воли - нек изволи...

МекДоналдс – као цигаре. Ко воли – нек изволи…

„Захтевали само да McDonald`s декларише не само беланчевине, масти и угљене хидрате, већ и конзервансе и појачиваче укуса – свих додатака код шифром Е. Међутим, суд је донео одлуку у корист МcDonald`s“ – открива Аншаков.

Г. Шимпрага

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *