Вијести, Свијет

„Малезијски Боинг се распао под ударом мноштва високоенергетских објеката“

ПРЕЛИМИНАРНИ ИЗВЕШТАЈ О УЗРОЦИМА ТРАГЕДИЈЕ – ХОЛАНДСКИ САВЕТ БЕЗБЕДНОСТИ КОНАЧНИ ОБЕЋАВА ЗА НАЈДУЖЕ ГОДИНУ ДАНА

  • У извештају се указује да снимљени разговори посаде са украјинском контролом летења не указују ни на какве проблеме и опасности. Такође: да је посладњи позив диспечера остао без одговора посаде и да је Боинг пре трагедије скренуо 3,6 морске миље од центра ваздушног коридора којим је летео
  • Бивши аналитичар CIA Реј МЕКГОВЕРН: Имам утисак да су се Украјина, Малезија и Холандија договориле да ћуте о доказима шта је стварни урок трагедије. Подозревам да и САД  и Русија тачно знају шта се догодило. Порошенко и његови саветници можда знају, а можда и не знају. Нисам сигуран колико су били упућени у оно што су у зони катастрофе радили системи ПВО и јуришни авиони Су-25

        УЗРОК катастрофе малезијског Боинга над источном Украјином било је разарање његове структуре изазвано спољним дејством – наглашава се у прелиминарном извештају који је објавио холандски Савет безбедности под чијим руководством је вођена истрага.

        Летелица се – према том извештају – у току лета распала „на делове“.

         „Авион се распао у ваздуху. Вероватно због оштећења која је претрпела његова констукција под утицајем многобројних високоенергетских објеката“ – прецизирано је, уз наглашавање да „црне кутије“ нису биле оштећене.

        А показале су да узрок пада нису били ни технички проблеми ни грешке посаде. Јер, сви показатељи рада мотора су били „у нормали“, као и авион у целини у време полетања из Амстердама.

        У извештају се указује да снимљени разговори посаде са украјинском контролом летења не указују ни на какве проблеме и опасности. Такође: да је послeдњи позив диспечера остао без одговора посаде и да је Боинг пре трагедије скренуо 3,6 морске миље од центра ваздушног коридора којим је летео.

        Холандски Савет безбедности је саопштио да ће коначни извештај објавити најкасније за годину дана.         

„Малезијски Боинг се распао под ударом мноштва високоенергетских објеката“

„Малезијски Боинг се распао под ударом мноштва високоенергетских објеката“

Бивши аналитичар CIA – Реј Мекговерн – изјавио је да има утисак да су се Украјина, Малезија и Холандија договориле да ћуте о доказима шта је стварни урок трагедије. При том је нагласио: да је уверен да те три земље доказима већ располажу.

„Зашто ћуте? Подозревам да и САД и Русија тачно знају шта се догодило. Порошенко и његови саветници можда знају, а можда и не знају. Нисам сигуран колико су они били упућени у оно што су у зони катастрофе радили системи ПВО и јуришни авиони Су-25. Потребни су одговори управо на та питања. Једино нам није потребна нова потврда аксиона: побеђује онај ко говори неистину“ – рекао је Мекговерн.

Он је оценио да снимци које је користио Стејт департмент, покушавајући да одговорност свали на „проруске снаге“, не доказују ништа и да само потврђују да се америчка шпијунажа нашла у шкакљивој ситуацији.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *