Вијести, Свијет

„Луксузни“ бискуп чека на пријем код папе, а вјерници одлазе

033504

Бискуп католичке цркве у Лимбургу Франц-Петер Тебарц – ван Елст, који се због луксузног живота у стану од близу три милиона евра и сулудог трошења пара, али и нетачних изјава нашао на удару јавности, чека у Ватикану на пријем код папе, како би му објаснио своје муке и своју судбину у његове руке ставио, док за то вријеме његову бискупију напуштају разочарани вјерници.

„Овакав један талас (напуштања цркве) ми нисмо доживјели“, цитира данас лист „Франкфуртер ноје пресе“ Ридингера Ешхофена из Администратовног суда Лимбурга гдје, кажу, постоје редови за испис из цркве.

Само у пондјељак је 29 вјерника напустило цркву, у прошли петак 18, у четвртак 19, а у сриједу 12 вјерника, преносе медији, док Ешхофен каже да у нормалним условима они у просјеку сваки други дан региструју одлазак једног незадовољног католика.

У бискупији „луксузног бискупа“ живи око 650.000 католика, а према иноформацијама магазина „Шпигел“, напуштање цркве почело је и прије прошлонедјељног сазнања о његововим навикама за уживање, односно, од његовог доласка на чело бискупије 2008. године.

Од тада, па до краја прошле године цркву је наустило 25.000 католика, тако да је број оних који су напистили цркву у Административном суду лане био дупло већи него 2004. године, када Тебарц-ван Елст још није био именован за лимбуршког бискупа, показује статистика.

Поводом бискупске афере, реаговала је и канцеларка Ангела Меркел, која је аферу Тебарца-ван Елста, оцијенила као веома оптерећујућу за католике.

Меркелова, према изјави портпарола владе Штефена Зајберта, сматра да је сада за свакога у бискупији настала тешка ситуација, пренијели су њемачки медији, наводећи да јеТебарц-ван Елст, међутим, у Рим јуче из Франкфурта отпутовао јефтином авио-компанијом „Рајанер“.

Прије неколико дана сазнало се да бискуп ужива у прекомјерном луксузу и да је његов стан коштао око 2,9 милиона евра, а грађња сједишта бискупије око тридесетак милиона евра, премда је он тврдио да је ријеч о десет милиона.

Вијести о бискупу узнемириле су њемачку јавност и постале хит у многим медијима.

Њемачка телевизија АРД, која је прије неколико дана емитовала причу о бискупу, имала је рекордну квоту гледаности од око пет милиона људи, или 16,6 одсто, док је ЗДФ специјал о бискупу гледало 3,8 милиона људи, односно 15,8 одсто.

Бискупа је критиковао и предсједавајући њемачке Бискупске конференције Роберт Цолич, други бискупи, политичари, вјерници, медији и многе друге јавне институције.

Још драматичније од непотребних трошкова и трошења пара представлља криза повјерења, која је настала, кажу аналитичари црквеног живота.

Уз то, 53-годишњи бискуп је, изгледа, знао да ужива – само за каду у његовом купатилу плаћено је 15.000 евра, сазнао је први таблиод „Билд“. За унутрашњу опрему стана је, заправо, потрошено 478.000 евра, преносе медији и наводе да се за тај новац могу озидати двије куће.

Сам Цолич се дистанцирао још једном од бискупа.

„Притисак је, по моме мишљењу, веома висок, јер људи очекују јасност. Овдје је, без сумње, питање повјерење…“, преносе медији речи Цолича.

Бискупу „огрезлом“ у луксус пребачено је и да је за градњу сједишта његове бискупије, умјесто оланираних 2,5 милиона евра, потрошено најмање 31 милион евра, а архитекта градње јасно тврди да је бискуп о свим трошковима био упознат.

Према извјештају листа „Франкфуртер ноје пресе“, бискуп је отишао у Рим с намјером да папи све објасни и, при том, рачуна да ће га Истражна комисија њемачке бискупске конференције ослободити.

Бискуп своју позицију објашњава тиме, кажу његови блиски сарадници, да новац није проневјерио, већ да је све то остало у Лимбургу, а пошто то одговара статуту бискупије, онда Теберц – ван Елст и не види разлог да понуди своју оставку, преносе медији.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *