Вијести, Свијет

Лондонски лист: Светом више неће владати амерички диктат и неолибералне догме

РУСИЈА „ПОКАЗАЛА ЗУБЕ“ ЈОШ 2008, КИНА ВЕЋ ПОСТАЛА ПРВА ЕКОНОМСКА СИЛА СВЕТА

  • Лондонски лист оценио да су „манипулације са ценама нафте“ Западу омогућиле да одједном „убије три зеца“ – да изведе ударе по економијама Русије, Венецуеле и Ирана и упозорио – да ће цену ускоро почети да плаћа цео свет

        У ТОКУ је формирање алтернативних центара моћи у свету и напетост између старог и новог поретка на планети може одсад нарастати, али више никада неће бити повратка диктату Сједињених Држава и њиховим неоспоривим економским канонима и догмама – објавио је лондонски дневни лист The Guardian.

        Његов колумниста Шејмус Милн прво је указао на „изазов који је Русија упутила неограниченој америчкој власти“.

        Подсетио је да је Москва Вашингтону „показала зубе“ још 2008. – у време осетинско-грузијског рата, па појачала властито деловање поводом рата у Сирији.

        Милн је проценио да је украјинска криза – „кулминација конфронтације Русије са Западом“.

        The Guardian је истовремено оценио да су „манипулације са ценама нафте“ Западу омогућиле да одједном „убије три зеца“ – да изведе ударе по економијама Русије, Венецуеле и Ирана. Милн је посебно нагласио да је Саудијска Арабија не само помогла Американцима, него и „казнила Русију и Иран за улогу коју играју на Блиском Истоку“.

        Милн је овоме још придодао: да је Барак Обама „топло поздравио тај економски рат“ чије ће последице ускоро осетити цео свет.

        Колумниста лондонског листа није пропустио да укаже: да је Кина постала прва економска сила света, да се у Латинској Америци појављује алтернатива неолибералном капитализму, да су САД и њихови сателити претрпели поразе и у Ираку, и у Авганистану, и на Блиском Истоку за време „арапског пролећа“.

Шејмус Милн

Шејмус Милн

Сам „неолиберални капитализам“ је, по Милновој процени, већ довео до бекства капитала са Запада и економске рецесије, а већина земаља Запада због тога има и економске и унутарполитичке проблеме. Остаје само да се види: чиме ће западни неолиберализам бити замењен.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *