Вијести, Свијет

Летонија забрањује употребу руског чак и у обичним разговорима у установама и фирмама

„РАЗГОВОРИ НА РУСКОМ ПРЕДСТАВЉАЈУ УГРОЖАВАЊЕ ЛЕТОНСКОГ ЈЕЗИКА И НЕПОШТОВАЊЕ ЛЕТОНАЦА“

  • ФАКТИ: Замислите да Србија нешто у овом стилу саопшти Мађарима и Угљаниновим и Зукорлићевим Бошњацима! Замислите каква би дрека настала у Новом Пазару и по Војводини! Замислите ко би се све острвио на Србију из Брисела, Вашингтона и Берлина! Замислите какву би прашину дигли ови што подржавају Александра Вучића и његов „европски пут“!

        Летонски Центар за државни језик издао је специјално саопштење свим становницима те балтичке земље којим се од њих тражи да на радним местима разговарају искључиво на летонском језику.

         „Недопустиво је да се приликом обављања службених и професионалних дужности и задатака између себе разговара на страном језику“ – упозорени су грађани Летоније.

        Исти Центар је упозорио: сваки разговор на радним местима на руском представља угрожавање летонског и непоштовање Летонаца.

        Центар је саопштио да је истовремено нагласио да је добио много жалби да сарадници разних служби и фирми међу собом често неофицијелно разговарају на страним језицима, најчешће на руском.

Летонија забрањује употребу руског чак и у обичним разговорима у установама и фирмама

Летонија забрањује употребу руског чак и у обичним разговорима у установама и фирмама

На крају је закључио: „Не сме се заборављати да је Летонија једина земља на свету у којој може бити гарантовано постојање и развој летонског језика. Свако сужавање сфере његове примене као државног на целој територији земље – има се сматрати угрожавањем његовог статуса“.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *