Вијести, Свијет

Леонид Ивашов: Претње САД Русији су озбиљне – Американци могу поћи на све

НАТО ВЕЋ УВЕЖБАВА СВОЈЕ ПИЛОТЕ ЗА ПРИМЕНУ НУКЛЕАРНИХ БОМБИ

  • Припреме за војна дејства у последње време су веома интензивиране: вежбе смењују једне друге, гледамо демонстрације војне технике, пребацивање те технике са америчког континента ближе границама Русије, изјаве НАТО-генерала о спремности за рат са Русијом
  • Садашња ситуација, генерално узев, има одређене сличности са Карипском кризом. Тада смо ми њима под нос били поставили ракете, а они их сада постављају нама
  • У америчкој стратегији из ове године јасно се каже да САД не признају никакв мултипорални свет и да ће овај униполарни штитити са позиција силе – на свакој тачки земљине кугле. А да је Русија главни непријатељ човечанства и главна претња безбедности САД
  • Сједињене Државе плаши то што се Русија није покорила, што се бори за своје суверенитет и што се заједно са Кином супротставља Западу. Управо зато Русију сада нападају са свих страна, даве је и прете јој
  • Морамо бити спремни за то да смо ми за њих данас: „објекат број 1”

         Пише: генерал-пуковник Леонид ИВАШОВ, председник Академије за геополитичке проблеме

         ПЕНТАГОН оптужује Москву да крши Споразум о ракетама средњег и малог домета који је потписан 1987. године. Још прети да ће копнене ракете инсталирати по Европи или Азији, не кријући да ће те ракете „нишанити” руски атомски арсенал.

         Ове оптужбе су – потпуна глупост и лаж. Русија поштује тај споразум. У нашем наоружању нема ниједне ракете средњег домета. А што се тиче ракетног система „Искандер”, он се потпуно уклапа у категорију ракета малог домета.

         Американци су се тек сад сетили „Искандера” иако су они већ више година у употреби.

         Америчке оптужбе су део информативне „артиљеријске припреме” која се води против Русије. Страхујем да та „артиљеријска припрема” може бити увертира за отпочињање правог рата.

         Сједињене Државе морају нечим оправдати појачавање своје нуклеарне групације у Европи крстарећим и балистичким ракетама. Управо зато оптужују Русију за све смртне грехове.

         Припреме за војна дејства у последње време су веома интензивиране: вежбе смењују једне друге, гледамо демонстрације војне технике, пребацивање те технике са америчког континента ближе границама Русије, изјаве НАТО-генерала о спремности за рат са Русијом.

         Такође имамо прилику да посматрамо обуку пилота НАТО за примену нуклеарних бомби, а генерално се повећавају војни расходи.

         Истовремено се распаљује ратна психоза.

         Русија мора брижљиво вагати контрамере системског и комплексног карактера и примену политичко-дипломатских средстава.

         Треба реаговати и дизати на ноге јавност, нарочито европску. Морају се учинити још присутнијим организације као што су ШОС и БРИКС. Треба истовремено придавати још већи значај и „тежину” ОЕБС и УН. Другим речима, на свим овим правцима треба деловати, а повећавати, наравно, свој војни потенцијал.

         Не остаје ништа друго.

         Може се разматрати и могућност обнављања производње ракета средњег домета. Генерално: треба гледати у будућност и већ сада активно радити на производњи високопрецизног оружја и наоружања заснованог на новим физичким принципима.

         Није неопходно враћати се балистичким ракетама. Могу се развијати и други типови наоружања. У војној доктрини Русије из децембра 2014. године – тај ненуклеарни фактор обуздавања је предвиђен.

         Не слабећи нашу нуклеарну триаду, треба развијати ненуклеарно оружје, затим – тактичко нуклеарно оружје и ракете које ће га носити.

         Све у свему, морамо повећавати свој војни потенцијал који – на фону наших дипломатских напора – треба да буде обуздавајући фактор.

         Садашња ситуација, генерално узев, има одређене сличности са Карипском кризом. Тада смо ми њима под нос били поставили ракете, а они их сада постављају нама.

         Није проблем у називима и терминима већ у реалној могућности да се парира таквом удару.

         Американци веома желе да започну рат на европском континенту. То Европљани морају да схвате. Са њима о томе треба разговарати на свим нивоима.

         Американци ће са задовољством помагати да рат потраје да бисмо ми – Европљани и Русија – што дуже међусобно ратовали, уништавали своје економије и инфраструктуру, а Американци владали и над њима и над нама. То је амерички сан.

         Методи Запада могу бити разни, али његов циљ има перманентни карактер и то – већ дуже од једног века.

         У неку руку, то је вечна конфронтација.

         Погледајте стратегију националне безбедности САД. У њој се чак почетком 90-тих година као циљ указивало: не дозволити појаву ниједне државе која би била у стању да баци изазов САД. Они су ту концепцију 1995. кориговали, али су тај део оставили непромењен, само што су стратегији националне безбедности додали контролу над кључним деловима света, стратешким комуникацијама и глобалним ресурсима.

         У америчкој стратегији из ове године јасно се каже да САД не признају никакв мултипорални свет и да ће овај униполарни штитити са позиција силе – на свакој тачки земљине кугле. А да је Русија главни непријатељ човечанства и главна претња безбедности САД.

         Сједињене Државе плаши то што се Русија није покорила, што се бори за своје суверенитет и што се заједно са Кином супротставља Западу.

         Управо зато Русију сада нападају са свих страна, даве је и прете јој.

         Морамо бити спремни за то да смо ми за њих данас: „објекат број 1”.

Претње САД Русији су озбиљне – Американци могу поћи на све

Претње САД Русији су озбиљне – Американци могу поћи на све

Они би да се прво обрачунају са нама, а потом би наше место заузела Кина.

Изјаве САД су реална претња. Сједињене Државе могу поћи на све.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *