Вијести, Свијет

Лебедев: Велико интересовање за Царинску унију у ЗНД и шире

4Map_of_SNG

Постоји огроман интерес за развој  Царинске уније у ЗНД и шире, председник Извршног одбора ЗНД – Извршни секретар ЗНД Сергеј Лебедев је рекао 12. новембра на 8. Међународној конференцији о евроазијским интеграцијама коју је организовала Евроазијска развојна банка, сазнаје Белта.

” Интеграција ЗНД  је узела маха. Царинска унија Русије, Белорусије и Казахстана је успостављена и оперативна. Евроазијска економска комисија је такође све присутнија. Формирање јединственог економског простора је у току. Надамо се да ће Евроазијска економска унија бити у потпуности оперативна до планираног датума “, рекао је Сергеј Лебедев.

Киргистан и Јерменија су недавно изразили своју намеру да се придруже Царинској унији. Не-ЗНД земље су такође заинтересоване за организацију. “То је природан и логичан процес, посебно у земљама ЗНД, где је модел више формата и различите брзине сарадње успостављен одавно. Овај модел сарадње омогућава заинтересованим земљама да учествују у више ужих регионалних интеграционих пројеката. Стално смо у потрази за оптималним и најефикаснијим облицима интеграције “, истакао је он.

Режим слободне трговине је тренутно темељ економске сарадње држава чланица ЗНД. Она стално расте. Споразум о зони слободне трговине је на снази, а његове одредбе се успешно реализоване “, рекао је Сергеј Лебедев.

Он је напоменуо да, упркос извесном успоравању привреде, економски показатељи остају позитивни у ЗНД. У првом кварталу 2013, раст БДП-а у земљама ЗНД износио је 2%. Наравно, ове трендове не треба посматрати одвојено од ситуације у глобалној економији, рекао је Сергеј Лебедев. Конкретно, у првом кварталу 2013 Европска унија имала је пад БДП-а од 0,1%, БДП у другом кварталу се померио на горе за 0,4%. Дакле, економија ЕУ показује лошије резултате него у ЗНД, рекао је он.

“У овој ситуацији, наше земље треба да идентификују економске показатеље раста, крену у амбициозне инвестиционе пројекте и побољшају пословну климу не чекајући да се ситуација на светском тржишту побољша. Постоје сви предуслови за то и ове факторе треба искористити “, рекао је Сергеј Лебедев.

Инвестиције играју важну улогу у економском развоју држава чланица ЗНД, извршни секретар је наставио. “Међусобне инвестиције су прилично динамичне. До краја 2012, укупне узајамне инвестиције у ЗНД приближиће се цифри од 54 милијарде долара, што је повећање од 32% у протекле три године”, рекао је Сергеј Лебедев. Руске компаније су највећи инвеститори. Следе компаније из Казахстана и Украјине, Азербејџан такође има истакнуту улогу. Инвестиције из других земаља ЗНД су и даље незнатне.

“Развој интеграција помно прате чланице ЗНД-а које се још увек нису придружиле процесу. Интересовање за Царинску унију је огромно широм ЗНД, па и шире. Сви би да знају о резултатима  интеграционих пројеката”, рекао је Сергеј Лебедев. Ако се интеграција покаже успешном, и друге земље ће тражити сарадњу са Царинском унијом или чланство у организацији, изјавио је извршни секретар ЗНД.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *